Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2013 18:22:19

Zrušení sKarty je nehospodárné, úspory byly reálné

Zrušení sKarty je nehospodárné, úspory byly reálné

Na podzim roku 2011 poslanci koaliční většinou schválili balík zákonů nazývaný sociální reforma. Její součástí byla i elektronizace výplaty nepojistných sociálních dávek včetně zavedení sKarty. V létě 2013 poslanci ODS a VV podpořili návrh na zrušení

Po více než roce od vydání prvních sKaret občanům je jasné, že projekt, pokud by nebyl rozhodnutím poslanců ČSSD, KSČM, ODS a VV zastaven, by přinesl nemalé úspory. I dnešní ministr práce a sociálních věcí potvrdil, že karta za první rok existence ušetřila na výdajích za rozesílání sociálních dávek 38 milionů korun. Pokud by byl dokončen proces vydávání karet, mohla být roční úspora 250 milionů korun. Přitom jednorázové náklady na zavedení systému elektronického rozesílání sociálních dávek byly jen několik desítek milionů a za vlastní rozesílání dávek stát podle smlouvy neplatí České spořitelně nic.

Dnes už je jasné, že zase jednou zvítězil politický Kocourkov. Zrušení sKarty znamená, že stát bude vynakládat více peněz na distribuci dávek, 280 tisíc občanů toto rozhodnutí požene na úřad práce vrátit kartu, občané ztratí možnost ochrany vyplacených dávek před exekucí, nebudou moci využívat možností bezplatného používání platební karty pro výběr či placení v obchodech. A za pár let určitě někdo přijde s nápadem, jak zavést jinou elektronickou kartu, jen to možná bude stát daňové poplatníky nějakou tu miliardu…

Sociální reforma, jejíž byla sKarta součástí, v loňském roce podle státního závěrečného účtu ušetřila občanům cca 10 miliard korun. Dokázali jsme to zpřehledněním dávek, odstraněním překrývání a křížení, ale i zpřísněním podmínek tak, aby dávky směřovaly ke skutečně potřebným. Úspory bylo dosaženo přesto, že jsme zvýšili životní a existenční minimum, takže sociálně potřebným se sociální dávky zvýšily. Dokazují to i údaje Českého statistického úřadu, které uvádějí, že v roce 2012 klesla míra ohrožení chudobou na 9,6 % oproti 9,8 % v roce 2011. V tomto ukazateli jsme nejlepší v Evropě.

Přes negativní mediální kampaně politických oponentů mluví čísla jasně: Sociální reforma byla úspěšná, snížila výdaje státu a zároveň snížila míru ohrožení chudobou. TOP 09 dokázala, že co voličům slíbí, to také splní.  

Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09 a bývalý ministr práce a sociálních věcí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama