Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2014 22:29:33

Bankrot Ukrajiny?

Bankrot Ukrajiny?

Zdroj: ČT 24_Události, komentáře, 24.2.2014

 Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

A Ukrajina je na pokraji státního bankrotu. K přežití bude letos a příští rok potřebovat částku v hodnotě třičtvrtě bilionu korun. Ministr financí už požádal partnery o úvěr.

Martin MIKULE, redaktor

--------------------

"Ukrajina je na dně a sama si z něj nepomůže. Státní pokladna je rozkradena," doslova prohlásil jeden z hlavních kandidátů na nového premiéra Arsenij Jaceňuk a úřadující ministr financí Kolobov, který potřebnou částku vyčíslil na zhruba 35 miliard dolarů, už vyzval Spojené státy, Polsko a další země, aby Ukrajině do dvou týdnů poskytly úvěr. Mluví se i o uspořádání mezinárodní dárcovské konference.

Christine LAGARDEOVÁ, generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu

--------------------

Pokud nás zástupci Ukrajiny požádají o podporu, ať už co se týče poradenství, nebo finanční podpory, samozřejmě jsme připraveni jim ji poskytnout.

Martin MIKULE, redaktor

--------------------

O tom, že je připravena pomoct i Evropská unie, dnes zase v Kyjevě Ukrajince ujišťovala šéfka evropské diplomacie Ashtonová. Delegace se snaží navázat na jednání o asociační dohodě. Právě kvůli jejich fiasku demonstrace na Ukrajině před čtvrt rokem začaly. Dnes ale z Evropské unie zaznělo - dveře zůstávají otevřeny.

Oleksandr TURČYNOV, úřadující prezident Ukrajiny

--------------------

Naší prioritou je vrátit se ke kurzu evropské integrace. Za ni začal i boj na Majdanu.

Martin MIKULE, redaktor

--------------------

Rusko, které poslední vývoj na Ukrajině silně kritizuje, ale naopak pohrozilo Kyjevu, že na sblížení Ukrajiny s Evropskou unií by mohlo reagovat zvýšením cel ve vzájemném obchodu. Ukrajina se také obává, aby nepodražil ruský zemní plyn, který jí Moskva v prosinci výrazně zlevnila. V energetice už ale nabídli Ukrajině konkrétní pomoc zástupci Visegrádské čtyřky. Středoevropské země by v případě krize mohly dodávat plyn zpětně ze západu na východ. Martin Mikule, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

A našimi dalšími hosty jsou Libor Rouček, europoslanec, dobrý večer.

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

A také Ondřej Jonáš, investiční bankéř. Dobrý večer i vám.

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

Dobrý den.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Roučku, vy jste se dnes vrátil z Ukrajiny, kde jste byl s delegací Evropského parlamentu. Nakolik během té cesty bylo vlastně těžké aktuálně rozpoznat, s kým jednat a jak moc se vám změnil ten program?

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Já jsem strávil na Ukrajině tři dni, ten program samozřejmě, protože probíhala revoluce, se měnil ze dne na den, ale setkali jsme se se všemi hlavními aktéry. To znamená, s panem Kličkem, s panem Porošenkem, dnes s panem Jaceňukem a také s novým, s novým předsedou Verrkhovné rady, prezidentem panem Turčynovem, čili se všemi hlavními aktéry.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Nebyla tam moment tedy, kdy jste, v zásadě kdy ty revoluční hodiny, řekněme, někoho vynášely výš, kdo byl ten hlavní, s kým jste měli v tu chvíli jednat, nebylo tam něco takového?

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že od počátku té revoluce je jasné, že těmi hlavními lidmi jsou pan Jaceňuk, je to pan Kličko, za nimi stojí pan Porošenko, vy jste mluvili o oligarchách, on je jedním z nich, který od počátku vlastně podporoval Majdan, podporoval ty změny, takže on za tím stojí. No a samozřejmě také vrátila se, vrátila se z vězení paní Tymošenková, byl jsem přítomen jejímu projevu na Majdanu, ten projev se nesetkal se sympatiemi, část lidí samozřejmě nebo většina lidí si přála, aby byla venku z vězení, aby byla venku z nemocnice, ale oni si již nepřejí, aby se vrátila k moci, protože udělali prostě během té oranžové revoluce a hlavně v těch letech poté s ní dost neblahou zkušenost.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Řekněte mi, ti současní lídři, s kterými jste jednali, uvědomují si tu ekonomickou situaci Ukrajiny, jak na tom je a tu krizovou situaci?

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Samozřejmě oni si jí uvědomují. Uvědomují si obrovskou zodpovědnost, proto chtějí držet pohromadě, a pokud jde o tu finanční situaci, dnes pan Jaceňuk dal, nám dal na stůl jasně čísla. Oni si je nechali za ty dav dni zjistit, jak jste již zmínili, prostě pokladna je, pokladna je prázdná, oni řekli, že do konce měsíce, to znamená vlastně do konce tohoto týdne potřebují 4 miliardy dolarů. Oni nemají na výplaty, sedm dní již se nevyplácí výplaty, nevyplácí se důchody, čili na to potřebují asi miliardu a půl, oni potřebují 1,8 miliardy na splácení ruského dluhu, hlavně, hlavně za ropu, a potom potřebují miliardu, kterou stát dluží centrální bance. Takže do konce měsíce 4 miliardy, tento rok 25 miliard, na ty příští dva roky 35 miliard. A navíc, co ještě řekli, státní banky jsou před bankrotem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Jonáši, je vůbec reálné nebo v tuto chvíli je vůbec reálné pro tak obrovskou zemi, která je součástí Evropy, že by jaksi zbankrotovala?

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

No, já bych si dovolil trošku odporovat. Já si myslím, že ta čísla, která jsme slyšeli a kterou Ukrajina vlastně hlásí do světa, jsou velice nejistá. A to první, co se stane, je, bude mise Mezinárodního měnového fondu, kde přiletí sada odborníků, kteří budou 16 z 24 hodin denně trávit po různých ministerstvech, mapovat situaci, komu mohou důvěřovat, co lze doložit. Jsou to experti zkušení přesně v pohybování se v takovémto prostoru nejistoty, dělali to v Řecku, budou to tentokrát opakovat v Ukrajině a ta čísla, která já jsem dnes viděl, mluví trošku jinak. Ukrajina má rezervy zhruba na úrovni 18 miliard dolarů s tím, že tento rok, za rok 2014 musí splatit dluh zhruba na úrovni 6,5 miliard, respektive refinancovat tento dluh. Pokud jste sledovat dnešní trh ukrajinských dluhopisů a pojištění těchto dluhopisů, tedy CDS, to, čemu se říká credit default swaps, tak ty velice výrazně posílily dnes, jinými slovy, společnost zahraničních investorů vnímá vývoj na Ukrajině velice pozitivně a dovolil bych si tvrdit, že bankrot, o bankrotu Ukrajiny mluvit by bylo předčasné. Určitě je zde jistá nátlaková hra, kdy Ukrajina se snaží nadhodnotit to, co bude potřebovat, ale je to spíš v té politické úrovni, kdy se jedná o vyslovení jakéhosi, jakési solidarity západního světa, Evropské unie, Spojených států, mluví se o Japonsku, Brazílii i Číně, to znamená konsorcium multilaterálních institucí, které by poskytly nějakou pomoc.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Dobrá. Tedy proč to opozice dělá podle vás? Je to snaha ukázat se ve velmi špatném světle, aby ty peníze opravdu přišly, nebo je to snaha jaká podle vás?

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

Já nejsem expert na Ukrajinu a nedovolil bych si ani snažit vyslovit jména těch lidí, kteří se tam formují. Každá země formuje svoje elity jistým způsobem, kde dnes se nacházejí, zda jsou v pozici ovládat instituce, když dochází k selhání státu. Takto křečovitým způsobem, jakého jsme svědky v Ukrajině, tak je to vždy obrovská tragédie pro populaci, je to humanitární problém, tak jak řekla Christine Lagarde, a ta ekonomická podpora je spíš vyjádřením jistého politického řešení, o kterém se teprve teď mluví. Já vnímám to, že jsme teprve v první třetině nějakého řešení a určitě než dojde k volbám na konci května, tak je předčasné mluvit o nějakém programu IMF, a do té doby, než bude takovýto program IMF ustanoven na bázi ověřitelných čísel, kterým můžeme důvěřovat, tak myslím, že je velice předčasné mluvit o něčem jiném než krátkodobých půjčkách nebo překlenujících úvěrech, natož abysme věděli, jak vlastně velký problém to je. Je to především problém instituční.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Roučku, pan Jonáš to nevidí tak zle, dává, řekněme, naději Ukrajincům. Přesto když budeme jaksi brát ty výroky, které z Ukrajiny zaznívají o tom, že ta ekonomika je na tom velmi špatně, co by to znamenalo pro celý východoevropský region, potažmo i středoevropský region, kdyby opravdu nastalo to, že by Ukrajina nějakým způsobem zbankrotovala?

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Samozřejmě by to znamenalo v první řadě ztrátu důvěry v Ukrajinu, a to jak navenek, tak i dovnitř, protože lidé moc iluzí nemají, a to je vidět, slyšet i na Majdanu. Oni ti lidé na tom Majdanu chtějí zůstat, aby neustále vyvíjeli na vládu tlak, protože oni to vidí tak, že po roce 2004 šli domů, když byla oranžová revoluce, a politici se chovali tak, jak se chovali, jinými slovy byly problémy. Čili oni chtějí permanentně vyvíjet tlak, ale já se obávám toho, že když by Ukrajina opravdu zbankrotovala a ona ani nemusí zbankrotovat, ale nastanou hospodářské potíže, budou prázdné obchody, tak než dojde k těm volbám, tak se může situace obrátit a lidé budou vinit z té špatné ekonomické situace právě tu nastupující garnituru. A toho si jsou, toho si jsou všichni prostě představitelé toho nového režimu vědomi.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

To dává v tom případě smysl, že v zásadě ta nová nastupující garnitura se snaží nějakým způsobem přivolat na sebe pozornost světového společenství, aby jí pomohla v tuhle tu chvíli. Vidíte vy nějaký rozdíl vůbec mezi těmi jednotlivými pomocemi, které se nabízejí, to znamená na jedné straně Rusko, na druhé straně Mezinárodní měnový fond, jaký je mezi tím rozdíl podle vás?

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

No, to co já považuju za velice pozitivní, je, že všechny zmíněné strany, které jste zmínil, tedy jak Rusko, tak Evropská unie, jsou velice střízlivé ve svých projevech. Já bych očekával od ministra Lavrova podstatně silnější výroky, než jsme zatím slyšeli, Medveděv, řekl bych, něco podobného, takže to není taková ta mocenská přesilovačka, o které někteří komentátoři píší, ale myslím, že všechny strany jsou si vědomy, že je třeba nalézt místní stabilitu, jestliže Putin obětoval Janukovyče, tak právě proto, že tento satrapa nebyl schopen udržet místní stabilitu i v té situaci, do které Ukrajinu dostal, takže samotná Catherine Ashton prohlásila, že by si přála vidět Rusko součástí řešení a tuším, že ve vaší delegaci dokonce byl reprezentant ruského ministerstva zahraničí, takže je zde určitá naděje, že tyto dva bloky nepůjdou proti sobě, ale naopak se budou snažit nalézt řešení, aby Ukrajina zůstala celistvá a co možná to řešení se nalezlo na úrovni dnes existujících státních institucí. To znamená, Evropská unie jim nepomůže nějakým rychlým darem, ale nabízí jim pomalou cestu k normalitě, k normální společnosti. A tak jak to vnímám já zvenku, a možná mě pan senátor opraví, tak to je přání většiny Ukrajinců.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Mě by zajímala ještě jedna otázka, která také výrazně souvisí s ekonomikou, a to je cela plynu vůbec jako ta zásadní komodita pro Ukrajinu. Obecně známý fakt, že dřív platila Ukrajina přes 400, ano, 430 dolarů za tisíc metrů krychlových, pak v prosinci to spadlo na těch 280. V zásadě otázka je, jestli Rusko v tuhle tu chvíli udrží tu cenu 280 nebo jestli se bude chtít vrátit jaksi na tu původní cenu, což by mohlo Ukrajinu výrazně poškodit?

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

To je velmi důležitá otázka, na kterou zatím nikdo nedovede odpovědět a Ukrajinci se toho bojí, protože v té smlouvě je, že po třech měsících se bude přehodnocovat. A jak Rusové vyhodnotí situaci, toť velká otázka.

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

A přitom podmínkou IMF bylo nechat ...

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Nechte mě domluvit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Hned vám dám slovo.

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Samozřejmě že je zájem, a to byl také důvod, proč jak Angela Merkelová, německá kancléřka, tak americký prezident Obama mluvili s Putinem, čili je zde zájem na tom, aby byla spolupráce, aby Rusko bylo součástí toho řešení, protože zde se nejedná jenom o cenu plynu, Ukrajinci dluží Rusům také, ale co je také důležité, je, že ukrajinská ekonomika stále nějakých téměř 40 % exportu jde do Ruska a pokud Rusové udělají to, co udělají již třeba v dubnu nebo v květnu, to znamená, že vytvoří určité bariéry, problémy pro vývoz zboží z Ukrajiny do Ruska, tak Ukrajina má obrovský problém a ta ekonomika to nevydrží.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Pane Jonáši, vy jste chtěl reagovat.

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

Já jsem jenom chtěl říct, že přitom jednou z podmínek programu IMF, kterého Ukrajina odstoupila před dvěma lety, bylo právě uvolnit cenu pohonných hmot a energií. Ale je třeba si uvědomit, že přirozená regionální integrace mezi Ruskem a Ukrajinou, a já jsem slyšel, že až 50 % vývozu směřuje do Ruska, ale je to zhruba tedy na úrovni poloviny, a to je třeba zachovat. Není v ničím zájmu tyto přirozené vztahy nějakým způsobem narušovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

Tak my celou situaci budeme jistě dál sledovat. Pánové, díky za vaší návštěvu, hezký večer, na shledanou.

Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/

--------------------

Hezký večer, děkuju.

Ondřej JONÁŠ, investiční bankéř

--------------------

Hezký večer.

_

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama