Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 19:06:37

CO NA TO EUROPOSLANCI

CO NA TO EUROPOSLANCI

Na nedočerpaných 16 miliardách korun v rámci celé EU se Česká republika podílí deseti miliardami.

Co podle vás způsobuje tento stav? Pomůže potřebné změně nová ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová?

                                             

Není žádným tajemstvím, že Česká republika je co do čerpání peněz na nejspodnějších příčkách evropského žebříčku. Hrozí, že v právě uplynulém finančním období 2007-2013 nevyčerpáme z pro nás alokované částky téměř 800 miliard řádově ne desítky, ale stovky miliard korun.

Toto je neskutečné a trestuhodné selhání českého státu a české politiky. Podařiloli by se vyčerpat evropské prostředky například na výstavbu a dokončení naší dálniční sítě, ve stavebnictví by nemusela být vůbec žádná krize. O multiplikačních efektech pro celou ekonomiku i zaměstnanost ani nemluvě.

Příčin této neutěšené situace je několik. Vedle zbytečně velkého množství tzv. operačních programů či složitosti pravidel, vidím hlavní příčinu v neexistenci kvalitní, výkonné a nezkorumpované státní správy. ČR je jediná země v EU, která nemá zákon o státní službě. Výsledkem je situace, kdy na klíčových postech jednotlivých ministerstev zodpovědných za čerpání evropských peněz se mění lidé rychlostí figurek na orloji. Noví lidé, než se seznámí se složitými mechanismy a navážou kontakty v Bruselu, jsou odejiti, a tak pořád kolem dokola. Na vině je rovněž neschopnost českého státu vytvořit jasnou dlouhodobou koncepci rozvoje naší země. Mám-li dát opět příklad již zmíněných dálnic, dokud nebudeme mít územně i stavebně připravené jednotlivé trasy, nemůžeme logicky čerpat peníze. Výsledkem je pak stav, kdy namísto smysluplných a potřebných staveb se pro záchranu evropských peněz vymýšlejí narychlo zcela nesmyslné a nepotřebné projekty, jejichž následkem se prohlubuje korupce i skepse vůči EU.

Tento žalostný a neutěšený stav není schopen změnit jeden ministr či ministryně. Změna je je nutná v celkovém přístupu vlády i celé státní správy. Jedná se o záležitost koncepční a dlouhodobou. Sobotkova vláda příčiny a problémy analyzovala. Jen čas ale ukáže, zda je bude schopna i napravit.

Zdroj: Evropské noviny, 28.2.2014, Libor Rouček

   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama