Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2011 19:22:17

Historicky první setkání Čechů z Evropského parlamentu a EHSV

Historicky první setkání Čechů z Evropského parlamentu a EHSV

Tisková zpráva Dr. Libora Roučka o setkání českých europoslanců s českými zástupci v Evropském hospodářském a sociálním výboru.

Dnes proběhlo na půdě Evropského parlamentu v Bruselu pracovní setkání českých europoslanců s českými zástupci v Evropském hospodářském a sociálním výboru (EHSV). Schůzku zaštítil místopředseda EP Libor Rouček (ČSSD), jenž ji s poukazem na nový smluvní rámec EU označil za "historickou".

Lisabonská smlouva totiž Evropskému parlamentu ukládá úzce koordinovat svou legislativní práci s poradními institucemi EU. Jednou z nich je právě EHSV, v němž jsou na evropské úrovni reprezentovány tři hlavní zájmové skupiny: zaměstnavatelé, zaměstnanci (odbory) a zástupci občanské společnosti a neziskového sektoru.

Za EHSV se jednání zúčastnili Vladimíra Drbalová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Marie Zvolská ze Svazu českých a moravských výrobních družstev, Ivan Voleš z Hospodářské komory ČR, Ludvík Jírovec z Agrární komory ČR, Roman Haken z Rady vlády ČR pro nestátní neziskové organizace, Pavel Trantina z České rady dětí a mládeže, Jaroslav Němec z České rady humanitárních organizací, Lucie Studničná z Odborového svazu KOVO a také tři zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů - Helena Čornejová, Zdeněk Málek a Dana Štechová.

Z českých europoslanců se vedle Libora Roučka zúčastnili ještě Milan Cabrnoch z ODS, Vladimír Remek z KSČM, Jan Březina z KDU-ČSL a dva Roučkovi kolegové ze sociální demokracie - Richard Falbr a Olga Sehnalová.

Předmětem diskuse byla zejména otázka zintenzivnění a zefektivnění spolupráce českých zástupců v Bruselu a jejich pohled na situaci občanské společnosti a kvalitu participativní demokracie v EU a zvláště pak v České republice. Richard Falbr v této souvislosti poukázal na bohatou tradici fungování občanské společnosti za první republiky, kdy v každém menším městě působily desítky různých spolků a zájmových sdružení.

Falbr rovněž kritizoval opakované útoky prezidenta Václava Klause proti občanské společnosti a neziskovému sektoru v České republice: "Klausovy výroky o nebezpečí ´NGOizmu´ jsou škodlivé. Stát přeci netvoří jen politické strany", konstatoval europoslanec Falbr, jenž si také posteskl nad arogantním přístupem současné vlády k tripartitě a její roli ve společnosti.

Účastníci setkání shodně ocenili aktivity, které se v rámci podpory občanské společnosti odehrávají na úrovni Evropské unie. Vedle letošního Evropského roku dobrovolnictví vyhlásila EU příští rok rokem aktivního stárnutí a rok přespříští rokem občanské společnosti. Jaroslav Němec z České rady humanitárních organizací pak vyzdvihl i projekt AGORA občanů, jež za Evropský parlament koordinuje právě místopředseda EP Libor Rouček.

Představitelé EHSV varovali před rostoucí skepsí v české společnosti vyplývající z přesvědčení občanů, že jejich vliv na politiku je velmi malý. Z toho pak podle jejich názoru pramení pasivita, lhostejnost a nezájem se angažovat ve veřejném životě. V této souvislosti europoslanec Rouček uvedl zkušenosti ze sousedních zemí Německa a Rakouska, kde je politické vzdělávání součástí školních osnov. "To se pak odráží v úrovni politické kultury a kultivovanosti dialogu ve společnosti, která je u našich západních a jižních sousedů neporovnatelně lepší", řekl Rouček.

Účastníci setkání se v závěru dotkli i dalších evropských témat, jako je například aktuálně debatovaný pakt konkurenceschopnosti EU. Europoslanci a jejich kolegové z Evropského hospodářského a sociálního výboru se dohodli na tom, že v těchto výměnách názorů budou pokračovat i v budoucnosti.

 

V Bruselu, dne 15. března 2011

 

 

 

 

Delegace ČSSD v Evropském parlamentu pracuje ve složení:

 

Jiří Havel                  (Rozpočtový výbor; Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku; Zvláštní výbor pro politické výzvy a rozpočtové prostředky pro udržitelnou EU po roce 2013)

Richard Falbr                      (Výbor pro zaměstnanost a sociální věci; Výbor pro regionální rozvoj)

Libor Rouček                      (místopředseda EP; Zahraniční výbor; Výbor pro mezinárodní obchod)

Pavel Poc                 (Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin; Výbor pro dopravu a cestovní ruch)

Zuzana Brzobohatá          (Výbor pro regionální rozvoj; Výbor pro rozpočtovou kontrolu)

Robert Dušek         (Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova; Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci)

Olga Sehnalová      (Výbor pro dopravu a cestovní ruch; Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů; Výbor pro kulturu a vzdělání)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama