Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2014 22:34:18

Opozice pozve do vlády Majdan

Opozice pozve do vlády Majdan

Ukrajinci chtějí nové tváře, ne Juliji Tymošenkovou, soudí Libor Rouček, místopředseda zahraničního výboru Evropského parlamentu, který odjel sledovat dění přímo do Kyjeva.

 * LN Už se situace na hlavním kyjevském náměstí uklidnila?

            Na Majdanu už je relativně klid, stejně jako v celém městě. Samozřejmě tam zůstávají stovky demonstrujících. Nechtějí, aby se opakovala situace po oranžové revoluci v roce 2004, kdy náměstí opustili, a politici si pak dělali, co chtěli.

* LN Kdo má podle vás největší šanci dovést zemi k předčasným volbám?

            Já myslím, že se bude rozhodovat mezi Arsenijem Jaceňukem (šéf povstalců z opoziční strany Vlast – pozn. red.) a Petrem Porošenkem (podnikatel – pozn. red.). Julija Tymošenková už řekla, že ministerskou předsedkyní být nechce. A soudě podle reakcí lidí, ji vlastně ani nechtějí. Chtějí nové tváře, mladé lidi, kteří se zapojili do Majdanu. Ukrajina potřebuje především stabilitu a stabilní vládu. To předpokládá spolupráci hlavních politických sil tří opozičních stran, které vytvoří vládu, tedy Vlasti, Udaru a Svobody. Ale Jaceňuk také řekl, že by do vlády rád pozval i představitele Majdanu. Dokonce zmiňoval ministerstva, která by jim rád nabídl, a to vzdělávání, kultury a zdravotnictví. Nicméně pro stabilitu jsou důležité i finance, ty jsou naprosto katastrofální. Jaceňuk nám zároveň řekl, že pokud Ukrajina nedostane do konce měsíce čtyři miliardy dolarů, tak v podstatě zbankrotuje.

* LN Je reálné, že Evropská unie peníze uvolní?

            Jednoduché to samozřejmě nebude. Samozřejmě je potřeba spolupracovat i s Mezinárodním měnovým fondem. Ale k tomu je nutná jak politická stabilita, tak reformy. A ty budou samozřejmě bolet. Na jedné straně bude potřeba zvýšit daně, na druhé straně zkrátit, osekat určité dotace. Například Ukrajinci mají relativně levnou energii a na to se nová vláda bude muset zaměřit. Každopádně o situaci na Ukrajině bude europarlament jednat znovu ve středu.

* LN Schválí pomoc všechny členské státy, nebo s tím bude problém?

            Já si myslím, že Evropa připravena je, cítíme morální povinnost pomoci lidem, kteří na Majdanu demonstrovali za evropské hodnoty. Druhá věc je, jak vysokou částkou. A tady lze očekávat, že v mnoha zemích uslyšíme názor: My máme také problémy, a nám EU nepůjčí.

* LN Chtějí vlastně Ukrajinci do EU, nebo jim šlo pouze o změny poměrů v zemi?

            Chtějí především asociační dohodu, příslib evropské perspektivy, a pokud by šlo vše hladce, tak v budoucnosti i členství. Ale co je hlavní – a s tím souhlasím –, že bychom se vedle příslibu financí měli soustředit na bezvízový režim. Nějakých 70 procent Ukrajinců nikdy nebylo v žádné zemi EU. Je to v našem zájmu, bylo by to vyjádřením našeho morálního postoje.

* LN Analytici varují před rozštěpením Ukrajiny, je to reálné?

            Ukrajinci rozdělení nechtějí a až na malé výjimky si to nepřejí ani Ukrajinci, kteří mluví rusky nebo jsou etničtí Rusové. Na to opoziční lídři spoléhají. Na straně druhé ale třeba Nejvyšší rada Ukrajiny zrušila jazykový zákon, který Rusům umožňoval používání ruštiny jako úředního jazyka. To jsou přesně chyby, které mohou mít negativní dopad.

* LN Krym už ale hrozí přimknutím se k Rusku...

            Na Krymu to nelze vyloučit, zvlášť v případě dalšího násilí či ekonomického lapsu. Už tu pravděpodobnost ale vidím menší někde v Charkově a Doněcku. Ani ti oligarchové, kteří odtud pocházejí, nechtějí pod Rusko, chtějí si dělat své obchody, a to i s Ruskem, ale chtějí to dělat nezávisle.

* LN Jakou roli bude hrát Rusko?

            Putinovi to není a nebude jedno. Teď když skončila olympiáda, přemýšlí, radí se. I proto pozval na konzultace ruského velvyslance v Kyjevě, radí se, co dál.

* LN Je možná i silová varianta?

            Nevidím silovou variantu, jako by bylo použití vojenské síly. Otázka je, zda Rusko nepřitvrdí v záležitostech pracovního povolení, nenařídí tvrdé kontroly na hranicích, které by omezily obchod. Plus je otázka, co se stane ohledně plynu. Pokles ceny vyjednala expremiérka Tymošenková, ale je tam klauzule, že to bude po každých třech měsících přehodnoceno. Teď Ukrajinci berou levnější plyn, ale je otázka, jak se Rusko zachová, až koncem března vyprší nynější cena.

* LN Co teď bude se Stranou regionů?

            Ať se nám to líbí, nebo ne, ta strana zastupovala deset milionů převážně rusky mluvících voličů, stále má víc než milion členů. Bude postižena tím, že v jejích řadách byl jako čestný předseda Janukovyč (nyní už exprezident – pozn. red.), už se proto i omluvila.

Zdroj: Lidové noviny,  25.2.2014    KATEŘINA ELIÁŠOVÁ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama