Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2014 20:54:43

Ukrajina si zaslouží od EU maximální podporu a pomoc

Ukrajina si zaslouží od EU maximální podporu a pomoc

Evropští sociální demokraté vítají rezoluci o Ukrajině, kterou dnes přijal ve Štrasburku Evropský parlament.

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a politiku sousedství EU, k tomu řekl:

Skupina S&D - a Evropský parlament jako celek - podporují z celého srdce snahy ukrajinských občanů o demokratizaci své země a o její přiblížení k EU. Po historických událostech uplynulých dnů si Ukrajina v tomto složitém období politických změn zaslouží maximální podporu a pomoc Evropské unie.

Vítáme vytvoření nové koaliční vlády v Kyjevě. Ta čelí obrovským problémům, které je nutno okamžitě řešit. Musí především stabilizovat ekonomickou situaci a splnit očekávání občanů ohledně demokratické, zodpovědné a transparentní vlády a právního státu. Zároveň je velmi důležité, aby nová vláda zachovala celistvost státu -v první řadě v regionech na východě a na jihu Ukrajiny – a aby minimalizovala rizika konfrontace mezi jednotlivými národnostmi a jazykovými skupinami. Politické síly by měly vynaložit veškeré možné úsilí o politický proces zahrnující všechny strany a o zabránění novému násilí či územnímu rozpadu.

„Skupina S&D sleduje s obavami nestabilní situaci na Krymu. Plně respektujeme právo občanů na pokojný protest a vyzýváme všechny strany k co nejvyšší míře zdrženlivosti. Požadavky rusky mluvící komunity na Krymu musí být vyjádřeny pokojným způsobem a ne pomocí násilí. Je třeba nalézt navzájem akceptovatelná politická řešení, která by zajistila nejvyšší možnou ochranu práv menšin, s jejichž pomocí bude zachována teritoriální jednota Ukrajiny.

„Podporujeme Rusko v tom, aby využilo pozitivním a konstruktivním způsobem svůj vliv a zdrželo se akcí, které by mohly vést k eskalaci násilí a k separatistickým tendencím na Krymu. Takový scénář by byl katastrofální jak pro Ukrajinu, tak pro stabilitu v Evropě. Spolupráce s novými autoritami v Kyjevě a s Evropskou unií na zmírnění napětí a na dosažení trvalého politického řešení na Ukrajině je ve vlastním zájmu Ruska.“

Zdroj: www.socialistsanddemocrats.eu, 27.2.2014


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama