Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2011 10:20:10

V Berouně dnes za účasti Richarda Falbra a Libora Roučka proběhlo Fórum občana

V Berouně dnes za účasti Richarda Falbra a Libora Roučka proběhlo Fórum občana

Zdroj: Evropské zprávy, Klára Šubrtová // 24.06.2011. V Berouně dnes dopoledne proběhla veřejná diskuse na témata týkající se nové legislativy EU v problematice bezpečnosti potravin, Lisabonské smlouvy, přeshraničního vzdělávání a využití dotací z EU

„Fórum občana“, které pravidelně pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v České republice, proběhlo tentokrát za účasti vedení berounské radnice, europoslanců delegace ČSSD JUDr. Richarda Falbra a Dr. Libora Roučka a Mgr. Tomáše Křivky, odborníka na danou problematiku. Po úvodních prezentacích se následně rozpoutala živá diskuze s otázkami z mnoha oblastí evropské politiky.


V úvodu přiblížil aktuální dění v Evropské unii z odborně právního hlediska Tomáš Křivka, následně patřil prostor starostce města Berouna Ing. Šárce Endrlové (NEZÁVISLÍ BEROUŇÁCI) a jejím kolegům. Starostka představila úspěchy města při čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU. Beroun s již vyčerpanými 750 miliony Kč patří v tomto ohledu k jedněm z nejúspěšnějších subjektů ve Středočeském kraji. V případě Berouna se v minulosti jednalo především o investiční projekty, částečně spojené i s obnovou města postiženého v roce 2002 ničivými povodněmi. Tato katastrofa se částečně stala jistým impulsem k rozvoji města a podnítila radnici k zefektivnění procesu žádání o dotace.


Právě schopnost rychlé reakce a dobré odborné zázemí označila starostka za nejdůležitější. „Nyní se město Beroun zaměří i na možnosti získat finance na měkké projekty, tedy neinvestiční akce, v našem případě zaměřené především na proces vzdělávání,“ uvedla Šárka Endrlová. Ve hře je ovšem i přesun autobusového nádraží, tedy akce, jejímž cílem je zkvalitnění integrovaného dopravního systému. Následně vzniklou oblast by pak město chtělo přetvořit v odpočinkovou zónu s možností volnočasových aktivit a podporu nové zeleně.


Richard Falbr vyzdvihl vysokou úspěšnost v čerpání financí, kterou přičetl velké snaze představitelů města a zdůraznil, jak velkou a neopakovatelnou šanci nyní ČR v oblasti dotací zažívá. „Měli bychom se chovat proevropsky a ne se k EU točit zády,“ dodal. Libor Rouček kvitoval demokratické referendum, kterým se Češi rozhodli do Evropské unie vstoupit: „Nikdo nás tam nedrží, ale pak si musíme rozmyslet, co chceme. A jak by naše případné vystoupení zasáhlo například náš export bez jednotného trhu.“


V závěru se rozhořela diskuze občanů, kteří se obraceli nejen na své zastupitele, ale zajímali se také o dění v Evropském parlamentu. Padaly dotazy především z oblasti energetiky, azylové politiky a Schengenu, problematiky rozšiřování EU i společné zemědělské politiky. „Nežijeme na odříznutém ostrově, jsme v centru kontinentu. Když se nám podařilo do EU vstoupit, udělejme nyní maximum, abychom toho pro ČR co nejlépe využili,“ uzavřel fórum Libor Rouček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama