ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2020 17:48:00

Navýšené náklady a výpadky příjmů zatím řešené nebyly

Navýšené náklady a výpadky příjmů zatím řešené nebyly

Projev na 24. schůzi Senátu 10. června 2020 k návrhu zákona o prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

 Dobrý den, děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Já bych chtěla upozornit na jednu nerovnost – tak tomu říkají poskytovatelé sociálních služeb, která vznikne schválením tohoto zákona. Paní ministryně hovořila o tom, že chceme pomoct malým společnostem a že velké společnosti měly možnost se přihlásit do programu A, B. Já bych tady chtěla hovořit o poskytovatelích sociálních služeb, které měli v rámci koronaviru navýšené náklady, a to z důvodu nákupu pomůcek. Ale mají tam i výpadky příjmů z toho důvodu, že byly uzavřeny sociální služby a nedošlo tam k naplnění příjmů úhrad ze strany klientů.

Proč takhle obšírně o tom hovořím. Protože pokud teď schválíme zákon, kde je úleva na sociálním tam, kde je počet zaměstnanců do 50, tak když si propočítám a vzala bych průměrnou super hrubou mzdu pracovníka přímé péče 28.000, vynásobím 5 krát 3 měsíce, tak zjistím, že částka, kterou poskytovatel nemusí odvést, je přes milion korun. Kdežto u dalšího poskytovatele, který má 51 zaměstnanců, už tato – nechci to nazývat výhodou, nazývám to nerovností – tady ta možnost už není. A jedná se o stejné sociální služby, služby pro občany a kolikrát ta velká organizace může mít vyšší náklady vůbec na provoz, jak ta organizace menší. Já to vnímám jako nerovnost ve vztahu k sociální oblasti.

A jestli mám dobře načtený ten režim A, B, tak tam se nemohli velcí poskytovatelé sociálních služeb vůbec přihlásit. Kdežto tady v tom programu ano. A je to tak dobře. Chtěla bych poděkovat paní ministryni za to, že teď dostávají zaměstnanci v sociální oblasti finanční podporu, co se týká mezd, ale ty navýšené náklady a výpadky příjmů zatím řešené nebyly.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama