Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2016 7:27:00

Co hodláme prosadit v roce 2016

Co hodláme prosadit v roce 2016

Také v roce 2016 hodlá sociální demokracie prosadit řadu opatření ve prospěch občanů České republiky. V tomto blogu bych rád představil 23 oblastí, které jsme si stanovili jako prioritu pro právě začínající rok.

Česká strana sociálně demokratická vstoupí v roce 2016 do třetího roku svého koaličního vládnutí. To také znamená, že bude pokračovat v prosazování svého programu, se kterým v roce 2013 vyhrála volby do Poslanecké sněmovny, získala post premiéra a podařilo se jí řadu programových priorit včlenit do koaliční smlouvy a programu vlády. ČSSD bude i v nadcházejícím roce usilovat o pokračování politické stability, která se oproti turbulentnímu vývoji v jiných zemích stala výhodou České republiky. Vláda se tak může soustředit na investice, podporu hospodářského růstu a zvyšování míry bezpečnosti země. Pro rok 2016 si ČSSD stanovila 23 prioritních oblastí:

1. Udržení vysokého tempa hospodářského růstu a vytváření nových pracovních míst

Rádi bychom pokračovali v nastoleném trendu získávání nových přímých zahraničních investic. S tím také souvisí zlepšování dopravní a digitální infrastruktury, snižování administrativní zátěže podnikání a investice do kvalitního vzdělávání. Chceme pokračovat v získávání nových přímých zahraničních investic, zlepšit dopravní a digitální infrastrukturu, snížit administrativní zátěž podnikání a investovat do kvalitního vzdělávání.

2. Zvýšení příspěvku na péči o 10% od 1. 8. 2016

Tento zákon, který byl již předložen do Sněmovny, zajistí pomoc těm, kteří se ve své životní situaci neobejdou bez péče a pomoci jiných lidí. Především by měl pomoci rodinám starajícím se o zdravotně postižené děti, těžce zdravotně handicapovaným a nemocným seniorům. Jedná se o dluh vůči těmto skupinám obyvatelstva, jelikož příspěvek nebyl valorizován po dobu dlouhých 8 let.

3. Předčasné odchody do důchodu pro horníky z hlubinných dolů

Vláda už dříve rozhodla o rozšíření počtu horníků, kteří budou moci odejít o 5 let dříve do důchodu, a zákon již čeká na předložení do Sněmovny. Hornická práce patří k nejnáročnějším profesím a lidé, kteří ji vykonávají, se často potýkají se zdravotními následky.

O rozšíření počtu horníků, kteří budou moci odejít o pět let dříve do důchodu, už vláda rozhodla. Zákon čeká na první čtení ve Sněmovně. Práce horníků patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky.

4. Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2017 alespoň na 11 tisíc hrubého

Smutnou skutečností je fakt, že Česká republika má pátou nejnižší minimální mzdu v EU. Za poslední dva roky vládnutí se ji i díky tlaku sociální demokracie podařilo zvýšit o 1 400 korun. Vládní program ovšem počítá s tím, že by se do konce volebního období měla přiblížit až 40% průměrné mzdy.

5. Přijetí zákona o prokazování původu majetku

Podstatným opatřením boje proti daňovým únikům by se měl stát zákon o prokazování původu majetku. Ten upravuje stávající mechanismy daňového práva tak, aby bylo možné odhalit nepřiznané nebo zatajené příjmy daňových poplatníků a následně je zdanit. Tento zákon již několik měsíců čeká ve Sněmovně na schválení a je nutné tlačit na urychlení schvalovacího procesu tak, aby začal platit již od roku 2017.

6. Vyřešení problému s EIA na dopravní stavby

Minulé vlády zanedbávaly až hrozivým způsobem výstavbu klíčové dopravní (silniční a železniční) infrastruktury. Vládě sociální demokracie se podařilo odblokovat evropské peníze tím, že byla přijata několik let odkládaná novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Nyní je třeba dohodnout se s Evropskou komisí na uplatňování pravidel novely na již připravené klíčové dopravní stavby. Právě rozšíření investic do dopravní infrastruktury je jednou z hlavních priorit vlády pro rok 2016.

7. Schválení zákona o elektronické evidenci tržeb

Další prioritou této vlády je, opozičními obstrukcemi blokovaný, zákon o elektronické evidenci tržeb. Ten by měl zajistit zlepšení výběru daní, zefektivnění státní správy, odstranění nerovných podmínek v konkurenčním boji. Zároveň by však měl pomoci omezit administrativu, která se spojuje s daňovými kontrolami.

8. Nový systém valorizace penzí, zvyšující manévrovací prostor vlády ve prospěch seniorů

Sociální demokracie se bude také snažit prosadit zákon, který by umožnil zvyšovat penze nad rámec vývoje inflace a 1/3 růstu mezd tak, aby bylo možné je rozhodnutím vlády zvýšit až o 1,7%. Tak se vyloučí systémové opakování extrémně nízké valorizace, která musí být kompenzována jednorázovým příspěvkem ve výši 1 200, vyplaceným v únoru letošního roku.

9. Masivní rozjezd čerpání evropských fondů

Již v červnu 2015 byl úspěšně uzavřen proces schválení všech nových operačních programů. V novém programovém období 2014 – 2020 tak má Česká republika z fondů EU k dispozici cca 664 miliard korun. Koncem roku 2015 byly vyhlášeny první výzvy a právě rok 2016 musí být rokem intenzivního čerpání prostředků. Peníze z EU podpoří regionální rozvoj, hospodářský růst a tvorbu nových pracovních míst.

10. Schválení nového loterijního zákona

Již 10 let trvá čekání na nový loterijní zákon. Ten, který byl již předložen Sněmovně a čeká na její schválení, obsahuje řadu regulačních opaření, které sníží riziko patologické závislosti na hraní.

11. Přijetí zákona o střetu zájmů a novely zákona o NKÚ

Zřízení Centrálního elektronického registru oznámení, která se předkládají podle zákona o střetu zájmů, povede k lepší kontrole veřejných funkcionářů při nástupu do funkce. Novela zákona o NKÚ významně zvyšuje kompetence této kontrolní instituce, čímž dopomůže k efektivnějšímu boji proti korupci.

12. Přijetí zákona o referendu

Zákon o referendu je obsažen již v 23 let staré Ústavě České republiky a teprve v roce 2015 jej vláda předložila ke schválení. Tento zákon by měl zavést institut referenda o důležitých otázkách do ústavního pořádku ČR, čímž b mělo dojít k posílení přímé účasti občanů na demokratickém rozhodování.

13. Snížení sociálního pojištění pro rodiče vychovávající děti

Nově by mělo dojít také k úpravě pojistného. Dle nového zákona o důchodovém pojištění by nově měla být výše jeho sazby stanovena dle počtu vychovávaných dětí s tím, že kdo má děti, bude platit nižší sociální pojištění.

14. Schválení zákona o plošném zákazu kouření v restauracích

Zákon, který by měl ochránit návštěvníky restaurací a jejich personál, již úspěšně prošel prvním čtením ve Sněmovně. Naší snahou je, aby platil již od roku 2017

15. Přijetí zákonů zpřísňujících nakládání s municí

V rámci reakce na výbuchy munice ve skladech ve Vrběticích je připravován návrh o nakládání s municí. Dle něj by firmy manipulující s municí musely získat muniční licence. Vláda již návrh zákona schválila a ten tak čeká na jednání Parlamentu.

16. Přijetí zákona o neziskových nemocnicích

Nově by mělo dojít také k vytvoření neziskových zdravotnických organizací, jejichž hlavní činnosti nebude podnikání, a jež budou považovány za službu obecného hospodářského zájmu. Její příjmy tak bude možné využít pouze na úhradu výdajů spojených s její činností.

17. Schválení zákona, zajištujícího zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách firem

Zaměstnanci ztratili po přijetí nového občanského zákoníku nárok na třetinové zastoupení v dozorčích radách akciových společností. Sociální demokracie tak předložila návrh zákona, který by jim měl toto právo vrátit. Ten čeká na první čtení ve Sněmovně.

18. Přijetí zákona o zálohovém výživném

Zálohované výživné by mělo pomoci nízkopříjmovým rodičům s dětmi, kterým bylo stanoveno výživné, a kterým se nedaří toto výživné vymoci ani cestou exekuce nebo soudního výkonu rozhodnutí. Návrh zákona nyní musí projednat vláda.

19. Pomoc Moravskoslezskému a Ústeckému kraji

Jednou ze zásadních vládních priorit je také pomoc regionům, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnaností a nedokončenou restrukturalizací, především v oblasti hlubinného hornictví.

20. Snížení DPH na noviny a časopisy z 15 na 10 %

Podpoříme návrh, podle něhož by mělo dojít ke snížení DPH na noviny a časopisy z 15% na 10%. DPH na knihy bylo sníženo již v roce 2015.

21. Zvýšení pomoci uprchlíkům v Libanonu, Jordánsku a Turecku a zvýšení naší rozvojové pomoci zemím, které jsou zdrojem migrace. Zlepšení podmínek pro integraci azylantů v ČR.

I v novém roce chceme nadále pomáhat uprchlíkům v jejich zemích a zároveň nabídnout pomoc těm státům, které jsou tranzitními zeměmi migrace.

22. Regulace agenturního zaměstnávání

Sociální demokracie bude chtít prosadit také regulaci agenturního zaměstnávání. Návrh, který projednala vláda, počítá se zavedením instituce kauce pro nově vzniklé pracovní agentury, které se pokoušejí vstoupit na trh práce, omezení řetězení smluv nebo zavedením nových správních deliktů a kaucí. Měl by také zaručit shodné pracovní a platové podmínky agenturních a kmenových zaměstnanců.

23. Omezení lichvy díky zákonu o úvěru pro spotřebitele

Nově dojde k regulaci nebankovních poskytovatelů půjček Českou národní bankou, taktéž dojde zastropování sankcí v případě, že spotřebitel se dostane do prodlení se splátkami. Dle návrhu zákona by mělo také dojít k regulaci poskytování hypotečních úvěrů, zejména pak ke zjednodušení předčasného splacení hypoték. Zákon již schválila vláda a čeká na projednání Parlamentem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama