Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2019 10:41:27 - Jolana Mikova

Co děláte pro rodiče na mateřské a pro mateřské?

Ano, zvýší se rodičovský příspěvek, ale to je dost pozdě a 0 od 0 pojde, protože rostou náklady úplně na vše - bydlení,jídlo, dopravu....Řekněte mi, co zlevnilo nebo stagnuje? Nic. Takže k čemu mi je jednorázové navýšení? Proč neprosazujete pravidelnou valorizaci příspěvku? Proč se nezjednodušší podmínky pro pracující, neuleví se třeba daňově těm, co si při rodičovské přividělávají? Nebo co jste vlastně navrhli vy, abyste rodičům pomohli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.07.2019 15:20:26 - Ing. Aleš Juchelka
Vážená paní Miková, moc děkuji za Váš dotaz. Souhlasím s Vámi, že téma valorizace rodičovského příspěvku má své opodstatnění a diskuse v parlamentním prostoru je na toto téma vedena. Jak možná víte, pokud mou práci sledujete, jsem nejen příznivcem navýšení celkové částky k čerpání rodičovského příspěvku, ale jsem také předkladatelem návrhu zákona na jeho plné dočerpání v situaci, kdy v rodině začíná běžet na další narozené dítě nová výplata. V souvislosti s navýšením příspěvku dojde zcela jistě k celkovému zlepšení finanční situace rodin, které vychovávají malé děti. Náklady na výživu a péči o děti skutečně neklesají, v tom s Vámi souhlasím, ale nedochází zároveň k dramatickému nárůstu. Zvyšuje se průměrná mzda, náš stát patří mezi nejlepší v Evropě, pokud jde o způsob tzv. daňových úlev v rodinách, kde vyrůstají děti. Také například v systému dopravy došlo k výraznému omezení nákladů na cestování u dětí a studentů. To, oč se mi momentálně jako zákonodárci jedná, je vyrovnání nespravedlnosti, aby rodiny, které počnou, porodí a přijmou další dítě k již předchozím narozeným, dostaly doplaceny vše, co jim bylo v rámci systému SSP vyčleněno a s čím už bylo také ve finančním rozpočtu počítáno jako s celkovým výdajem.