Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.09.2019 16:11:48 - Linda z ČR

zkrácení pracovní doby

Co kdyby se místo navyšování (minimální) mzdy zkrátila pracovní doba? Nemyslíte, že když lidé žijí klidněji, nehoní se jako nyní, jsou pak zdravější, mají víc čs na rodinu a ti vše vede k lepší prosperitě státu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.09.2019 11:25:02 - Ing. Aleš Juchelka
Vážená paní Lindo, děkuji za Váš dotaz. Tato záležitost je komplikovaná, protože nezasahuje pouze do sféry mezd, ale také do sociální oblasti, sociální podpory, a to jak na straně rodin, seniorů apod., tak i na straně státní politiky zaměstnanosti. Minimální mzda má své opodstatnění - chrání ty, kteří pracují, před sociální nespravedlností ze strany zaměstnavatelů, hájí jejich práva, aby nebyli vydíráni. Navyšování minimální mzdy zajistí, že si nejpočetnější skupina společnosti, tj. ekonomicky aktivní rodiny, dosáhnou např. na čerpání bonusů za děti, příspěvky na bydlení nebo v hmotné nouzi. Naopak zajistí to, aby parazitující členové společnosti, kteří nepracují, na některé dávky jednoduše neměli nárok. Zkrácení pracovní doby se diskutuje v celé Evropě, někde už zkrácenou dobu zavedli. My jsme nyní na 40 hodinách za týden, samozřejmě lze pracovat na různě dlouhé úvazky a také lidé pracující na směny mají upravené podmínky co do penza povinných hodin odpracovaných na tzv. plný úvazek. Kdybychom zasáhli do úpravy pracovní doby, pravděpodobně by to, stejně jako jinde v zahraničí, přineslo ten efekt, že zaměstnavatelé by vyžadovali odvedení stejného množství práce v kratší době či nedbali na přesčasy vynucené tím, že je práci nutné dokončit, omezili by vyplácení odměn či extra platů (třináctých, čtrnáctých) atd. Mnoho lidí se zkrácenou pracovní dobou by zbylý čas využilo na doplnění finančních zdrojů v rodinách další brigádou apod. Nejsem si efektem získání času pro rodinu v tomto ohledu jistý, ale samozřejmě nemohu nic tvrdit s jistotou, v tuto chvíli takovou zkušenost naše republika zatím nemá.