Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2016 16:14:54

Transparentní zastupitelstvo

Transparentní zastupitelstvo

Dne 6. ledna 2016 jsem vyzval prostřednictvím otevřeného dopisu Radu MČ Praha 4, aby se začala zabývat otázkou zveřejňování podkladů pro zastupitele na internetu.

Podnět pro zlepšení fungování radnice – zveřejňování podkladů

Vážení členové a členky Rady,

úvodem mi dovolte, abych vám popřál úspěšný nový rok 2016 a zároveň vyjádřil upřímně míněnou pochvalu za ochotu a vstřícnost, s jakou vedení Prahy 4 v poslední době vystupuje. Při diskusích se svými kolegy z jiných částí Prahy či jiných obcí mohu často dávat Prahu 4 jako dobrý příklad otevřenosti k občanům, o které si leckde mohou nechat jen zdát.

Přesto se na vás obracím s následujícím podnětem, který by dle mého názoru pomohl tuto otevřenost (nebo chcete-li „transparentnost“) dále zlepšit. Jde o zveřejňování podkladů pro jednání zastupitelstva, a to zejména v elektronické podobě na webu Prahy 4 tak, aby k nim měl každý občan pohodlně zaručen přístup. Zaslechl jsem, že snad je už dnes možné nechat si na úřadě za úplatu pořídit kopii materiálů, které se vás týkají, avšak i pokud je toto pravda (neověřoval jsem), je to komplikovaný postup, jenž má daleko do ideálu.

Z vlastní zkušenosti, že pouze sedět vzadu v sektoru pro veřejnost a sledovat jednání, z něhož jsou mi známy pouze názvy bodů, lze těžko považovat za adekvátní veřejnou kontrolu práce zastupitelstva, která by měla být právem každého občana-voliče.

Můj podnět není nikým nevyzkoušenou novinkou a „šíleností“, jde o princip, který již uplatňují mnohé obce v České republice. V loňském roce byla potřebná změna Jednacího řádu Zastupitelstva přijata například v Chrudimi a před Vánoci nejnověji v Praze 3. V příloze přikládám konkrétní návrh včetně důvodové zprávy z pera našich Chrudimských kolegů.

Jsem si vědom toho, že návrh nelze převzít doslovně. Dnes přesné znění návrhu promyšleno nemám – ostatně nejsem ještě zdaleka odborník na to, jak přesně to na radnici chodí a co je nebo není možné. Berte prosím můj podnět jako úvodní výkop k tématu. Budu rád, pokud se rozvine diskuse, zda tuto změnu aplikovat, a pokud ano, jak přesně.

Zásadní námitkou jistě bude přítomnost citlivých osobních údajů v některých materiálech. Tyto však lze jistě ve veřejné verzi spolehlivě „začernit“, což je pro úředníka, který podklad zpracovává, malá práce navíc, neboť druhou verzi určenou ke zveřejnění, lze tvořit paralelně s tou pro zastupitele, která stejně musí být zhotovena.

Rád bych dal ke zvážení také možnost rozšířit zveřejňování podkladů i pro jednání výborů a komisí. Zde se sice hosté z řad veřejnosti mohou s mnohými materiály seznámit na místě, jsou však opět ochuzeni o možnost vidět vše předem a pak se třeba rozhodnout, zda vůbec chtějí na jednání přijít.

Děkuji vám za pozornost a budu se těšit na vaše reakce a připomínky.

S pozdravem,

Bc. Alois Sečkár

Koordinátor pobočky Praha 4

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama