Ing. Antonín Maštalíř

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 8:43:32 - aktivní senior

Obnova zeleně v Ostravě

Pane senátore.
Nemohl jsem si nevšimnout, že v poslední době se v Ostravě (konečně!) ve větším rozsahu sázejí nové stromy. Jak je tato akce plánovaná z hlediska rozsahu a trvání. Čeká nás konečně "zelená Ostrava"? Mimochodem takové Hladnovské ulici by velmi slušelo, kdyby se vrátila o 30 let nazpět, kdy jí dominovaly vzrostlé javory a lípy po stranách (dnes by to také šlo, trolejové vedení to umožňuje - včera jsem se tam procházel). Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.03.2015 15:26:07 - Ing. Antonín Maštalíř
Vážený pane,

odpovídám na Váš dotaz ohledně zeleně v Ostravě.

Prioritou Ostravy je bezesporu i neustálé zlepšování životního prostředí a ovzduší. Pro jejich zlepšení Ostrava vynakládá ročně řádově do výsadby nové zeleně desítky milionů korun. V rámci těchto projektů vévodí nová výsadba ve formě tzv. izolační zeleně, jež je financována z projektů EU a je rozplánována na několik let. Ale samozřejmě dochází i ke kácení, ale tam kde to povaha lokality dovoluje je stanovena náhradní výsadba. Vás konkrétně zaujala Hladnovská ulice ve Slezské Ostravě. Ano , řada stromů tam byla v minulém období vykácena, přesto tam i když rozptýleně dřeviny zůstaly a kde to povaha pozemků dovoluje (omezení sítěmi, jiná omezení) budou se postupně dřeviny vysazovat. Svévolně nelze nic kácet, na posouzení kácení dohlíží Magistrát města Ostravy, konkrétně odbor hospodářské správy a na výsadbu nové zeleně odbor strategického rozvoje. Na těchto institucích sedí řada odborníků, kteří se izolační zelení příp. vlastní revitalizací zeleně zabývají. Podotýkám, že nemálo finančních prostředků do ozeleňování věnuje i jeden z největších znečišťovatelů v Ostravě Arcelor Mittal Ostrava, který zajistil výsadbu tisíce nových stromů a to i na území Slezské Ostravy, kde vlastně katastrálně huť leží. Dotaz můžete přímo adresovat řediteli pro ekologii ing. Petru Baránkovi. Projedete-li se Ostravou můžete na mnoha místech v rámci zmiňovaného projektu izolační zeleně vidět masivní výsadbu již vzrostlých hlavně listnatých stromů např. na dopravních tepnách jako jsou Bohumínská, Ruská,  Opavská, Mariánskohorská, Rudná, ale i na sídlištích např. v Zábřehu, v parku Maxima Gorkého v Kunčičkách a jinde.

O celkovou údržbu zeleně na Slezské Ostravě se starají Technické služby Slezská Ostrava,a.s., které m.j. vlastní 2 zcela nové vozy na sběr i toho nejjemnějšího prachu, který zametají na cestách. Jeden z těchto vozů sponzorsky zajistil právě Arcelor Mittal Ostrava.

Závěrem mi dovolte abych Vám doporučil na jaře až se všechno zazelená , výlet na věž Nové radnice, kdy z jejího vrcholu můžete názorně vidět, že Ostrava není jenom město komínů, ale i rozsáhlé zeleně a já věřím, že jí bude stále přibývat.

S pozdravem

Ing. Antonín Maštalíř

senátor Parlamentu ČR

volební obvod 70 Ostrava-město