Ing. Antonín Prachař

  • Přerov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2014 17:26:32

Kosmický výzkum má významný potenciál pro rozvoj průmyslu

Kosmický výzkum má významný potenciál pro rozvoj průmyslu

ČR hostí mezinárodní konferenci European Space Solutions zaměřenou na praktické využití kosmických aktivit, proběhne i reálná ukázka systému eCall

Ve dnech 11. až 13. června bude Ministerstvo dopravy a Magistrát hlavního města Prahy v Kongresovém centru hostit významnou konferenci v oblasti evropských kosmických aktivit European Space Solutions 2014. Konference se zúčastní ministr dopravy Antonín Prachař, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, vysoce postavení zástupci Evropské komise, Evropské kosmické agentury, Agentury GSA (Galileo v Praze) a členové Evropského parlamentu. S účastníky konference se setká i premiér Bohuslav Sobotka. Hlavním tématem konference je praktické využití evropských kosmických systémů Galileo, EGNOS a Copernicus. Součástí bude i reálná ukázka fungování systému automatického tísňového volání z vozidla eCall.

Cílem konference European Space Solutions 2014 je seznámit účastníky s potenciálem využití kosmických technologií a navázaných aplikací vycházejících z evropských navigačních systémů Galileo, EGNOS a evropského programu na pozorování Země Copernicus (dříve známý jako GMES) především v oblastech udržitelné dopravy, udržitelného zemědělství, spotřebitelských aplikací, krizového managementu a vypořádání se s následky katastrof.

„Evropská unie i Česká republika vidí v kosmickém výzkumu významný potenciál pro rozvoj průmyslu a zvyšování mezinárodní konkurenceschopnosti. Ministerstvo dopravy v tomto smyslu aktivně spolupracuje s agenturou GSA sídlící v Praze,“ říká ministr dopravy Antonín Prachař. Česká republika se proto aktivně připravuje na aplikační fáze programů a podporuje české subjekty, aby se zapojovaly do inovačních procesů a aby pomocí aplikací kosmických systémů zefektivnily výkon svých dosavadních činností. „Praktické využití kosmických programů v dopravě, zemědělství či krizovém řízení otevírá nové možnosti pro firmy, vysoké školy, ale i jednotlivce,“ doplňuje Prachař.

Právě systém eCall je příkladným využitím družicových systémů v praxi. Na jeho činnosti se podílí tři základní součásti: palubní jednotka systému eCall zabudovaná ve vozidle, síť mobilního operátora a pracoviště pro příjem tísňového volání 112. Během ukázky plánované na 11. června od 13 hodin bude simulována hromadná dopravní nehoda. V otočném simulátoru přitom bude možné zažít na vlastní kůži situaci, kdy se vůz po havárii otočí střechou dolů a vyzkoušet si, jak je obtížné v havarovaném vozidle zavolat si pomoc na linku 112. Ukázka systému eCall představí průběh automatického ohlášení dopravní nehody na linku 112 a jeho odbavení operátorem.

Dalším potenciálem systému eCall je automatické ohlášení dopravní nehody na asistenční centrum motoristů a na dispečink společnosti zajišťující silniční nákladní přepravu. Systém je možné rozšířit na varování o nebezpečnosti přepravované látky. V rámci ukázky budou představeny možnosti spolupráce výše zmíněných subjektů při odstraňování následků vážné dopravní nehody. Ukázka eCallu je připravena společně  Ministerstvem dopravy, Hasičským záchranným sborem ČR, ÚAMK, Vítkovice IT Solutions a společností O2.

Konference se od roku 2011 pravidelně opakuje každý rok, v roce 2012 se konala v Londýně, v roce 2013 v Mnichově. Její pravidelnou součástí je tzv. „Space Expo“, mobilní stan s interaktivní výstavou určený pro širokou veřejnost, věnovaný představení přínosů kosmických programů Evropské unie. Premiér Bohuslav Sobotka se s účastníky konference setká ve středu na slavnostní recepci, kterou při této příležitosti pořádá.

Termín konference European Space Solutions 2014

11. června od 9.00 hod. – 13. června 2014 do 14.00 hod.

Místo konání

Kongresové centrum Praha, ul. 5. května 65, Praha 4

Termín konání reálné ukázky fungování systému eCall

11. června 2014, 13.00 hod. až 14.00 hod.

Místo konání reálné ukázky fungování systému eCall

Kongresové centrum Praha, před vchodem č. 10 u parkoviště

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama