Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2022 8:09:29

Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. Otázka je, komu ku prospěchu.

Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. Otázka je, komu ku prospěchu.

To,co je nejhorší je skutečnost, že politici nepřiznávají, že se mýlili. A to pak vede k situaci, že se nepoučí z minulých chyb a ty opakují. Že to stojí daňové poplatníky peníze je jedna věc. Nejhorší ovšem je, že politici dělají z občanů hlupáky.

Současná energetická krize ukázala v plné nahotě dva základní problémy. Tím prvním, je scházející diverzifikace energetického mixu v rámci energetické bezpečnosti země i celé Evropské unie. Tím druhým, jsou politická rozhodnutí kolem Green Dealu, bez ohledu na dopady na český a evropský průmysl. Především na snížení životní úrovně obyvatel a konkurenceschopnosti ekonomiky.

Za prvé není pravdou, že současnou energetickou krizi spustila až válka na Ukrajině. Spouštěcím mechanismem je 22 let prováděný německý energetický Energiewende, který se přetavil v Green Deal Evropské unie. Vlády napříč evropskými zeměmi neřešily diverzifikaci energetiky a spoléhaly na levné zdroje z RF. Tím se staly vazalem ruské energetické politiky, která se dnes v plné nahotě vyjevila jako součást hybridní války. Zároveň Evropa svojí bezbřehou liberalizací způsobila privatizaci energetických zdrojů a rozdělením výroby a distribuce způsobily zdražení energií.

Slepé „zelené“ šílenství vede nejen ke zvyšování kapacit větrných a solárních zdrojů za obrovského dotování z veřejných prostředků, ale zároveň prohlubuje energetickou krizi v Evropě. Hrát s energetickou kartou se velmi dobře naučili nejen ruští představitelé. A je otázkou, zda snížení evropských emisí CO2 ve výši 8 % se vůbec projeví ve snížení globálního oteplování planety, když se předpokládá nutnost navýšení výroby elektrické energie z OZE kvůli elektromobilitě. Přitom solární zdroje jsou časově využitelné z 12 % a u větrných elektráren z 20 %. Nehledě na náročnost energetické výroby a pozdější likvidace baterií, obrovských nákladů na dotování elektromobility a pro ně tolik potřebné infrastruktury. Vždyť „transformace“ energetiky již dnes stojí daňové poplatníky stovky miliard korun. Zároveň chudší země a chudší občané doplácejí zvyšující se cenou energií na ty bohatší země a bohatší občany, kteří si elektromobilitu či soláry mohou dovolit pořídit. Tohle přece nemá s ochranou životního prostředí vůbec nic společného.

A jak postupují naši politikové a současná vláda při řešení těchto základních problémů. Dá se říct, že jdou opět cestou nejmenšího odporu s cílem „vlk se nažere a koza zůstane celá“. Vláda zastropováním velkoobchodních cen dotuje vysoké zisky obchodníkům z peněz daňových poplatníků. Přitom tyto ceny jsou nejen vysoké, ale zároveň matou veřejnost, protože to nejsou ceny maloobchodní. Ceny elektrické energie a plynu jsou tak vysoké, že budou zničující pro většinu průmyslu a domácností. Zároveň pomoc ve výši 130 miliard pro domácnosti a 30 miliard pro průmysl stačit nebude. Což způsobí další enormní zadlužení státu a snížení kvality veřejných služeb.

Je otázkou, proč vláda hájí zájmy energetických predátorů a ČEZ, která je vlastněna ze 70 % státem. Proč máme v České republice zákony o boji proti lichvě, o věcně usměrňovaných cenách, na co je Energetický regulační úřad či Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Proč management ČEZ ovládá politiky, proč vláda nehájí české národní zájmy a proč český parlament nečiní vše pro blaho lidu. Chápu,že na tyto otázky nemá nikdo ze současných politiků odvahu odpovědět. Protože lhát se nemá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama