Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2021 8:01:26

Dva pohledy k blížícím se parlamentním volbám

Dva pohledy k blížícím se parlamentním volbám

Coronakrize má nejen negativní dopady na životy, zdraví, psychiku lidí či na ekonomiku a na státní a veřejné rozpočty. Coronakrize může změnit naše hospodářství a odklonit jej od "levné práce" k high-technologiím a celkové modernizaci společnosti.

Naše společnost, tak jako celá Evropa i svět, dnes řeší problém s coronavirem. Pandemie a přijatá opatření brzdí ekonomiku a omezují práva občanů. Zároveň tato doba umožňuje nové pohledy na podnikání, komunikaci či na služby a zároveň odhaluje řadu současných společenských problémů. Například špatnou připravenost státu na krizové situace, obrovskou byrokratickou a administrativní zátěž vyvolávající alibismus a nezodpovědnost a též neschopnost zajistit dostatečně rychle a v dobré kvalitě prostředky v boji proti Covid-19.

Covid-19 taktéž představuje jistý druh viru nerovnosti, což se ukazuje na chodu jednotlivých domácností, na možnostech řešit zdravotní, sociální a psychické problémy občanů. A to přesto, že úspory rodin vzrostly. Nicméně většina občanů si musí dnes na ně sáhnout. Rozdíly ve společnosti se prohlubují, tak jako se prohlubuje na jedné straně strach z budoucnosti a na straně druhé se zvyšuje nenávist a naštvanost široké veřejnosti. K tomu již strážkyně státní pokladny a zdravotní pojišťovny upozorňují na vyprazdňující se měšec veřejných financí.

Proto by jeden pohled na blížící se volby měl zahrnovat návrhy jednotlivých politických stran na konkrétní řešení dluhové krize a na stabilizaci státního a veřejných rozpočtů. Právě tyto návrhy by mohly odhalit pravdu o tom, kteří politici hájí čí zájmy a co lze od nich očekávat. Dnes se média předhánějí v politizaci coronaviru, v ovlivňování veřejnosti cinknutými průzkumy veřejného mínění či preferováním konkrétních politiků pravicové opozice. Naše země má hodně problémů, které je třeba řešit a které se po pandemii projeví ve vší nahotě.


Druhý pohled by měl směřovat obecně na budoucnost naší společnosti jako celku. Pandemie by totiž mohla být i velkou příležitostí změnit charakter naší ekonomiky ve prospěch zvýšení konkurenceschopnosti, digitalizace, robotizace a inovací. Tak jako být příležitostí k posílení její lokální povahy či k podpoře větší míry solidarity a spravedlnosti v naší společnosti. Ale zejména by měla umožnit odklon z ekonomiky „levné práce“ k hi-tech technologiím.

Politici nemají odvahu přijít s rozumnou a spravedlivou penzijní reformou, s pozitivními změnami v sociálním systému či s redukcí vysoké administrativní zátěže.

Sociální demokracie v současné době pracuje na moderním a společensky přijatelném dlouhodobém volebním programu, který má reagovat na řešení současných problémů dneška. Na rozdíl od populistů a pravicové opozice má i jasný pohled na řešení dluhové brzdy, která nás brzy čeká, a na stabilizaci státního a veřejných rozpočtů, včetně zajištění kvalitních a dostupných veřejných služeb. A to z pohledu obhajoby zájmů drtivé většiny občanů ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama