Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2020 10:21:52

Marshallův plán podle levice

Marshallův plán podle levice

Po druhé světové válce sice naše země odmítla Marshallův plán, ovšem dnes po koronavirové krizi je třeba podobný plán, jak oživit naši ekonomiku přijmout. A pro lepší budoucnost naší země bude záležet, jak tento plán bude nakonec vypadat.

Negativní zkušenosti ze škrtů české pravice z období ekonomické krize 2008 a po ní ukazují, že pokud stát podseká investice a domácí spotřebu, pak se dostane do obrovských problémů, zejména v nedostatečné zajištěnosti kvalitních a dostupných veřejných služeb. Proto je důležité se z těchto negativních zkušeností poučit a volit v post pandemické době jiná chytřejší řešení. Takovým řešení je přijetí plánu obnovy a rozvoje naší země.

Koronavirua odhalil řadu problémů světové ekonomiky, současného společenského systému i špatné funkčnosti státní a veřejné byrokracie. Každá společenská krize odhalí morálku společnosti a zejména morálku jejích elit. Z tohoto pohledu by na tom nemusela být česká veřejnost špatně, když si vzpomeneme solidaritu, odpovědnost a občanskou kázeň v průběhu pandemie. Nicméně v té době existoval mezi lidmi strach, který utvářel chování jedinců a nakonec i celé společnosti. Ale buďme rádi, že jsme období koronavirové zvládli.

Neo liberalismus ve světě selhal honbou za ziskem, z něhož mělo prospěch pár vyvolených miliardářů. Nedostatek zdravotní prevence, sociální deprivace, podcenění zdravotního a sociálního pojištění, neudržitelný státní a soukromý dluh, nízké úrokové sazby, víra v neomylnost centrálních bankéřů, neschopnost vytvořit podmínky pro reálnou ekonomiku, neřešení negativního demografického vývoje, praktická nefunkčnost státních institucí, nedostatek vizí či dlouhodobých plánů odhalily nedostatek spravedlnosti ve společnosti. Jenže empatie se v naší zemi nedostává mnohým politikům ani na regionální, ani na celostátní úrovni.

Přátelé kapitálu a současného ekonomického systému se velmi rychle otřepali a opět přicházejí se stejnými řešeními „volného trhu“, jakoby to bylo samospasitelné perpetuum mobile. Proto hrozí, že se dnešní turbulence změní na něco horšího. Přitom dnes je veliká možnost a příležitost změnit společenské, politické a hospodářské podmínky k lepšímu a spravedlivějšímu. A bude záležet na každém z nás, zda převáží opět šoková terapie z pera pravice a korporací nebo proběhne modernizace a vláda se postaví za české firmy, živnostníky a zaměstnance a vytvoří společně s odbory plán obnovy ekonomiky na ekologickém, sociálním a vzdělanostním základě.

Objem prostředků, které chystají státy na obnovu ekonomiky, to je něco podobného jako Marschallův plán po válce. Teď bude hodně záležet na vizi politiků, jak se k věci postaví oni. Doufám, že tu budou politici, kteří nabídnou investice, které nás budou posouvat. Že budou přicházet spíše s racionálními než s populistickými řešeními. Každá krize nahrává politickým stranám, které nabízejí rychlé řešení a tíhnou k populismu. Ovšem v každé demokratické společnosti nemůže existovat moc bez odpovědnosti. A tuto moc delegují občané na své volené zástupce. Proto jsou volby důležité pro každou další budoucnost nejenom naší země.

Udržení kvalitní a dostupné zdravotní a sociální péče, řešení klimatických změn a jejich negativních dopadů na život společnosti, záchrana zmírajících ekosystémů, energetická a potravinová bezpečnost, podpora lokálních ekonomik, zvýšení spravedlnosti ve společnosti, tak jako vzájemná solidarita a spolupráce, jsou v dnešním světě zapotřebí. Protože jak je vidět na prodělaných krizích z posledních let, nic není zaručeno. Ani bezpečí, ani blahobyt, ani soudržnost společnosti. A o tom všem je Marshallův plán podle levice.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama