Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 13:17:50

Není pravdou, že politická rozhodnutí neovlivňují naše hospodářství

Není pravdou, že politická rozhodnutí neovlivňují naše hospodářství

Pravice se snaží vtlouci lidem do hlavy, že politická rozhodnutí vlády neovlivňují naši ekonomiku. A při řešení ekonomické krize v letech 2008 až 2012 pravice zapomněla na spotřebu domácností.

Přes všechny politické proklamace se stále nedaří zjednodušit podnikání a zpřehlednit daňový systém. Naše hospodářství potřebuje vizi a změnu směrem k moderní a inovativní ekonomice. A ta musí brát ohled na životní prostředí a udržitelnost rozvoje všech sfér našeho bytí.

Proto je velmi důležitá podpora vzdělávání na průmysl 4.0 a s ním spojenou digitalizaci, automatizaci a robotizaci. Také je potřeba podpořit malé a střední podniky, například posílením základního kapitálu Českomoravské záruční a rozvojové banky. Je třeba se vrátit k ochraně strategických odvětví a jejich získání zpět do rukou státu, krajů a obcí.

Hospodářská politika úzce souvisí s daňovým systémem. Obecně podporuji zavedení progresivního způsobu zdanění. Spravedlivé je zvýšit odpočitatelnou položku na osobu v domácnosti a na děti. Je třeba více zdanit hazard, neproduktivní kapitál a zavést sektorové daně. A daleko více motivovat firmy pro zvyšování produktivity práce a podpořit zaměstnávání osob ve službách. Je třeba upravit rozdíly ve zdanění OSVČ a zaměstnanců.  

A taktéž obrátit trend snížením nepřímých daní na úkor daní přímých a daní z majetku. V neposlední řadě by měly firmy odvádět daně tam, kde vytvářejí své produkty a přidanou hodnotu a ne tam, kde sídlí. Prostě je potřebné nastolit větší spravedlnost a solidaritu ve společnosti.

Doba po pandemii koronaviru může změnit celou společnost. Je zřejmé, že zastánci současného stavu se budou opět snažit prosazovat „ pravicové léky“ na postiženou ekonomiku. A tyto škrty budou zaměřeny proti zaměstnancům, seniorům a veřejným službám.

Pokud nedostane příležitost změnit současnou hospodářskou politiku levice, pak se ani v post koronavirové krizi nic k vyšší spravedlnosti a transparentnosti nezmění. Negativní příklad z pravicového řešení ekonomické krize z let 2008 až 2012 snad máme stále v živé paměti.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama