Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2010 15:16:10

Pane premiére, o tom, kdo je či není demagog, rozhodnou občané

Pane premiére, o tom, kdo je či není demagog, rozhodnou občané

Pan předseda vlády P. Nečas ve svém úvodním slově k návrhu státního rozpočtu na rok 2011 nařkl opakovaně ČSSD a její vrcholné představitele z demagogie.

Přitom sám premiér, a to opakovaně a stále dokola nemluví pravdu a řadu informací záměrně a demagogicky zkresluje.

Vláda sama opakovaně hovoří o nutnosti stabilizovat státní a veřejné rozpočty. Přitom vláda předložila do poslanecké sněmovny návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled do roku 2013, který je rozpočtem škrtů na výdajové straně a s příjmem, který neodpovídá predikci růstu HDP, který odhaduje ČNB. Jinými slovy, opakuje se situace Kalouskové predikce růstu HDP o 4% na rok 2009, přitom reálný vývoj HDP byl nakonec mínus 4%.

Vláda ODS, TOP 09 a VV slibuje zásadní reformy s tím, že jejich pozitivní vliv bude zohledněn již v roce 2012. Přitom výhled rozpočtu na roky 2012 a 2013 neukazuje na stabilizaci státního a veřejných rozpočtů. V roce 2013 má například vzrůst podíl státního dluhu na HDP z letošních 36,6%  na 39,8%. Což si vyžádá další náklady na dluhovou službu.

Z pohledu sociálních demokratů a jsem přesvědčen, že i z pohledu většiny občanů ČR, by měly veškeré reformy nejen dlouhodobě stabilizovat veřejné rozpočty, ale zejména by měly zvýšit životní úroveň občanů naší země. Pan premiér Nečas se odvolává na mezinárodní instituce a tím chce získat alibi za svoji asociální politiku. Ale i sama OECD varuje evropské země, aby zbytečnými a přehnanými škrty nezhoršily již tak špatnou ekonomickou situaci.

A právě navrhovaný státní rozpočet škrtá nejen u těch nejpotřebnějších, ale navrhuje aby tíhu vládních reforem nesli na svých bedrech středně a nízko příjmoví občané. Ano lidé chtějí pracovat, ale zároveň chtějí, aby odměna za jejich práci uživila je a jejich rodiny. Nezvyšování minimální mzdy a snižování platů ve státní a veřejné sféře způsobí nižší životní úroveň velké většiny občanů, protože takovýto mzdový signál  způsobí zmrazení mezd i v podnikatelské sféře.

Je právem občanů se ptát vlády, proč se škrty provádějí na těch, kteří hospodářskou a finanční krizi nezavinili. Myslím si, že ta odpověď je nasnadě. Prostě škrtá se u těch, kteří se nemohou bránit. Více zdanit nadnárodní korporace a sázkové společnosti či snížit zisky farmaceutickým firmám se této pravicové vládě nechce.

Je legitimní, že Nečasova vláda volí odlišné metody ke stabilizaci veřejných rozpočtů než by volila levice. Ale je také legitimní, když levicová opozice tyto návrhy odmítá a kritizuje. Co je na tomto postupu demagogického? Ještě štěstí, že o tom co je a co není demagogické, budou rozhodovat zase jenom občané. O tom je demokracie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama