Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2019 13:01:01

Pozice ČSSD na české politické scéně je velmi obtížná, ale záslužná

Pozice ČSSD na české politické scéně je velmi obtížná, ale záslužná

ČSSD se stále nedaří zvýšit důvěryhodnost. Přitom to byla právě sociální demokracie, která vždy napravovala chyby a křivdy předchozích pravicových vlád.

Byla to ČSSD, která po odmítnutí námluv ze strany české pravice, vstoupila do vlády s hnutím ANO 2011. A to přesto, že měla negativní zkušenost ze společného vládnutí. Dokonce sociální demokraté byli nuceni překousnout pozitivní lustraci premiéra, neobsazení pozice ministra financí a spravedlnosti či neprosazení řady sociálně demokratických témat do programového prohlášení vlády. A zejména musela ustoupit z kritiky každodenního střetu zájmů předsedy vlády, což nepřispělo k nastolení důvěryhodnosti ze strany široké veřejnosti.

Pozice sociálních demokratů na české politické scéně byla, je a bude velmi obtížná. Je to tím, že na jednu stranu pomáhá těm, kteří pomoc potřebují, odstraňuje či alespoň oslabuje sociální nespravedlnost ve společnosti. Tím tlumí sociální konflikty a přispívá ke stabilitě a společenské soudržnosti, která napomáhá naší ekonomice a jejímu rozvoji. A ČSSD získala negativní zkušenosti z koaličního vládnutí se středovými, liberálními i pravicovými stranami. Právě tyto kompromisy stojí za poklesem voličské přízně v delším časovém horizontu.

Přesto, že sám premiér zdůrazňuje sociálně demokratické prvky současné vlády, musíme zdůraznit, že menšinová vláda nerealizuje sociálnědemokratickou politiku jako celek. Prostě ČSSD neprosadila progresivní zdanění, neprosadila sociální a dostupné bydlení či vyšší zdanění dividend. Také důraz na zlepšení kvality životního prostředí není takový, jaký by se od sociální demokracie očekával. Nakonec převážil politický pragmatismus a také obava z vládnutí extremistických stran a nárůstu populismu na české politické scéně.

ČSSD prosadila řadu konkrétních, nicméně neprovázaných programových bodů, zejména v sociální oblasti a v podpoře rodin s dětmi. Tato opatření jsou sama o sobě v pořádku, nicméně nejsou v souladu s celkovým politickým a programovým rámcem, který sociální demokracie dlouhodobě prosazuje. Takto prosazovaná politika se stává méně čitelnou v očích veřejnosti, zejména z důvodu kritiky pravicové opozice, zdůrazňující nedostatečné příjmy pro dlouhodobé a udržitelné financování. A tady je obtížnost současného sociálně demokratického úkolu, kdy pravicové ANO 2011 se tváří jako dobrý hospodář a ČSSD byla nasazena psí hlava rozhazovačné strany. Přitom to nebyla ČSSD, ale ANO 2011, které odmítlo a odmítá návrhy na zvýšení příjmů a na zvýšení solidarity v české společnosti.

ČSSD vždy stála na straně pracujících, seniorů, rodin s dětmi či hendikepovaných spoluobčanů. Vždy se snažila o sociální spravedlnost a vyváženost zásluhovosti na straně jedné a na pomoci potřebným na straně druhé. Že je to úkol velmi těžký ukazuje nejen současná, ale i v minulosti vládní účast ČSSD. Přesto je záslužné, že se sociální demokraté stále pokoušejí vytvářet politiku ne na jedno volební období, ale na několik generací dopředu.

V tom je zásluha sociálních demokratů a to přesto, že si to většina občanů v průzkumech veřejného mínění nemyslí. Nicméně si stačí připomenout předchozí pravicové vlády pod vedením ODS, aby si občané České republiky uvědomili, že sociálně demokratická politika je pro naši zemi i celou Evropskou unii důležitá a prospěšná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama