Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2020 13:18:10

Sociální demokraté by neměli podporovat destrukci veřejných financí

Sociální demokraté by neměli podporovat destrukci veřejných financí

Ukazuje se, že paní ministryně financí dělá pravicovou nezodpovědnou politiku. Pokud vytvoří každoroční schodek 180 miliard korun, pak lze očekávat zvýšení DPH a spotřebních daní. na to opět doplatí zaměstnanci a senioři.

Ekonomika zaznamenala rekordní propad, a proto není překvapivé, že přicházejí deficity státního a veřejných rozpočtů. To, co je překvapivé, že vedle deficitů vzniklých vládními programy proti Covid 19, zasahuje vláda pod vedením ANO 2011 do daňového systému. A tyto změny nejsou jednorázové, ale zakládají každoroční deficit v příjmech.

Vláda již zrušila daň z nabytí nemovitosti, i když neměla s koronavirem žádnou souvislost. Zavedla zpětnou vratku daně, sice nakonec s limity, které jsou příliš vysoké ve srovnání s jinými zeměmi. Zavedla paušální daň pro OSVČ, která je prakticky nekontrolovatelná ze strany finanční správy a zavedla snížení DPH na ubytovací služby, což ovšem nepovede ke snížení ceny za ubytování. Teď se hovoří o zrušení super hrubé mzdy. Toto opatření je sice uvedeno v Programovém prohlášení vlády, ale jako předchozí daňové změny, nemá adekvátní náhradu na straně příjmů státního rozpočtu. A v tom je kámen úrazu.

Nejen ČSSD, ale zejména odbory a ekonomové varují před obrovským schodkem státního rozpočtu, právě kvůli „nedorovnání“ výpadku příjmů ze zrušené super hrubé mzdy. Podle ČSSD a odborů je nutno zavést celkovou změnu daňového systému. To jest zavedení progresivního zdanění příjmů, zvýšení majetkových daní, větší zdanění dividend a zavedení vyšší korporátní daně pro neproduktivní kapitál. Tohle však nechce ANO 2011 a existuje oprávněná obava levice a odborářů, že ministryně financí bude chtít zvednout DPH a spotřební daně, což odnesou zase zaměstnanci s nižšími příjmy a senioři.

Pokud shrneme zmiňované daňové změny, tak samy vedou, bez vlivu koronaviru, ke každoroční ztrátě více jak 180 miliard korun. A tohle snížení daní nás nakonec může vyjít draho v neprospěch většiny občanů. Například zvýšením nepřímých daní anebo by se dočkala pravice (nezapomínejme, že ANO 2011 preferovalo vládu s ODS) a ta by šla cestou privatizace veřejných služeb, zejména zdravotnictví či penzijního systému. A opět by to odnesli lidé s nízkými a středními příjmy poklesem jejich životní úrovně.

ČSSD se snaží jít cestou zodpovědného hospodáře a navrhuje krýt propad příjmů. Prozatím nebyla ze strany ANO 2011 vyslyšena. Přesto by sociální demokracie neměla podporovat destrukci veřejných financí, která může nakonec vést proti zaměstnancům, seniorům a rodinám s dětmi. Jistým varováním může být postoj pravicové opozice vůči navyšování minimální mzdy či penzí, či její podpora ve snižování daní či zrušení super hrubé mzdy, kterou tady podvodně zavedla. A tím zvýšila zdanění mezd a platů zaměstnanců.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama