Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2015 11:54:34

Zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO v Londýně

Zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO v Londýně

Ve dnech 20.3. a 21.3.2015 jsem se zúčastnil jednání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO.

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 To se uskutečnilo v sídle parlamentu ve Westminsterském paláci. V pátek proběhla registrace a ubytování a v odpoledních hodinách bylo zasedání formálně zahájeno v State Rooms of Speaker´s House, House of Commons. Vlastní zasedání proběhlo následující den v Royal Gallery, House of Lords. Po přijetí agendy z minulého zasedání v Haagu, odsouhlasení aktivit PS NATO v roce 2015, včetně přípravy jarního a podzimního zasedání , schválení účetní uzávěrky za rok 2014, projednání požadavku na přidružené členství ze strany Palestinského národního kongresu a projednání dalších finančních dokumentů, bylo hlavním bodem vystoupení a poté diskuse profesora Michaela Clarka, ředitele Royal United Services Institute, na téma současné bezpečnostní situace ve světě. Pan profesor seznámil přítomné s svým pohledem na aktuální bezpečnostní hrozby a problémy, na mise NATO a zdůraznil nutnost vzájemné spolupráce, zlepšení vojenského plánování a odpovědnosti jednotlivých členských zemí.

Objasnil strategii a taktiku prezidenta Putina a RF ve vztahu k NATO a k EU, včetně historických konsekvencí v období po rozpadu SSSR. Snaha RF rozdělit evropské země ve vztahu k Ukrajině a Ruské federaci, zhoršení vztahů EU k USA, snížení transatlantické spolupráce, to jsou cíle současného vedení RF, které se snaží získat ztracené pozice. Ruská ekonomika, navázaná na export přírodních zdrojů, utrpěla v poslední době obrovské ztráty a prezident Putin nemá dostatek volných finančních prostředků pro zlepšení životní úrovně obyvatel, k rozvoji ruského průmyslu či zvýšení konkurenceschopnosti ruských výrobků. Ruská ekonomika není schopná unést zvýšené náklady na obranu a modernizaci armády. Nicméně prezidentovi Putinovi nahrává vnitřní situace, kdy nemá prakticky žádnou opozici.

V rámci diskuse se řešila spolupráce členských zemí NATO v oblasti modernizace a obrany, tak jako spolupráce v zahraničních misích. Bylo konstatováno, že ekonomická síla jak USA, tak EU je nad síly RF a z toho plyne nervozita a vojenské harašení zbraněmi RF. Hovořilo se i o připravované smlouvě TTIP mezi EU a USA a jejím vlivem na posílení transatlantických vazeb, zejména z pohledu ekonomické spolupráce. Byl připomenut závazek ze summitu NATO z Walesu v rámci kolektivní obrany a posílení vojenských schopností. Hovořilo se o úkolech v rámci Sharing and Pooling (bezpečnostní strategie EU) a Smart Defense (NATO).

Rozebírala se situace v Iráku a Sýrii, včetně vlivu Iránu a jeho zapojení do řešení konfliktu s bojovníky ISIS. Probírala se i zhoršená situace v MENU regionu a v Libyi.

Po této diskusi proběhla ještě informace Damana Brewitta, finančního ředitele Národního auditorského úřadu VB na téma transparentnosti financování NATO se zaměřením zveřejňování rozpočtu, zavedení veřejného finančního auditu a pohledu jednotlivých členských států i veřejnosti na financování obranných kapacit Severoatlantické aliance.

Zasedání stálého výboru bylo ukončeno pozváním představitelů Maďarska a Norska na jarní zasedání PS NATO do Budapešti a na 61. zasedání do Stavangeru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama