Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2021 12:49:05 - Lucius22

ČSSD

Dobrý den, pane exposlanče, ČSSD představila svoje programové priority, v podstatě velmi podobné, jako v každých volbách již 30 let. To, že je politika ČSSD v základních otázkách neměnná je dobře. Především mluvím o sociálně - ekonomických tématech. Na straně příjmů do státního rezpočtu tradičně nabízí progresivní zdanění nejbohatších, bankovní sektorou daň, digitální daň, daň z velkého majetku a velkých dědictví, zrušení daňových výjimek pro velké nadnárodní korporace a na straně výdajů a benefitů obyčejným lidem nabízí sníáženou DPH na základní potraviny, pětitýdenní dovolenou, zvýšení rodičovské, náhradní volno za státní svátky a novomanželskou bezúročnou půjčku. To jsou jistě všechno věci, které by se mnoha lidem líbily. Ale proč jste toto všechno už neudělali? ČSSD je ve vládě posledních 8 let, kdy vede i MPSV. Devátým rokem je levicový prezident. Předtím byla ČSSD ve vládě 8 let v letech 1998 - 2006 a nikdy jste to nezavedli! Proč? Nemůžete se divit, že už ČSSD lidé nevěří!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2021 6:18:29 - Ing. Antonín Seďa
 Máte pravdu v tom, že je dobře, když ČSSD drží své programové priority a nezapomíná na zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi. Odpověď na dotaz, proč jsme tohle již neprosadili je přese jednoduchá. český volební systém neumožňuje po volbách sestavit většinovou vládu, ale vládu koaliční. To za prvé. A za druhé, vláda pod vedením sociální demokracie vždycky nastupovala po pravicových vládách, které zdevastovaly sociální či zdravotní systémy. Takže pak bylo jasné, že se nejprve musely tyto problémy vyřešit a na ostatní pak nezbyl čas. Já mohu mluvit za období, kdy jsem byl v polsanecké sněmovně, to jest od roku 2002 do roku 2017.
Špidlova vláda měla 101 poslanců a tady jak Lidovci, tak zejména US-DEU nechtěla zvýšit daně firmám a bohatým. Tehdy přišly povodně, které vláda musela sanovat a také se řešily problémy s konsolidační agenturou. Ale ČSSD připravila důchodovou reformu a provedla stabilizaci veřejných služeb. A to opravdu nebylo málo, nehledě na problémy, které byly způsobeny tzv. opoziční smlouvou.

Když přišla ke slovu vláda B.Sobotky s ANO 2011 a s KDU-ČSL, tak přece víte, že strana podnikatele Babiše není levicovou vládou, i když se tak tváří. Tehdy se řešila konsolidace veřejných financí, zvýšení minimální mzdy, důchodů a posílení financování zdravotnictví. To vše prosadila ČSSD navzdory ANO 2011. Ale souhlasím, že řadu našich programových priorit se nepodařilo prosadit. Podstatný je ovšem pohled ČSSD na svět a na budoucnost České republiky.

Opravdu nechceme jít nadále cestou levné práce a mizivých důchodů. A co se týče důvěryhodnosti, pak je problém ve vnímání politiky jako PR, kterou tu zavedlo ANO 2011 a některé další politické strany, jako Věci veřejné a SPD. Nakonec se sice ukázalo  a ukáže, že pravdu měla sociální demokracie, ale odnesou to ti s nižšími a středními příjmy. A prosadit pro ně pozitivní věci, které má ČSSD dlouhoodbě v programu, naráží i na pravicová média, která jsou, stejně jako byznys ovládány lidmi, pro které je zisk na prvním místě. Mimochodem nechoďme daleko a připomeňme vazbu současného premiéra s jeho Agrofertem.