Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2019 11:30:39 - laco

I v České republice jste nám o Afghánistánu lhali?

Zpravodajství idnes. cz: "List Washington Post získal tajné dokumenty, z nichž plyne, že politici a generálové skoro dvacet let soustavně klamali veřejnost a manipulovali s čísly a zprávami, aby to vypadalo, že válku s Tálibánem vyhrávají, přestože to nebyla pravda." Pokud politici a generálové ČR brali údaje o válce v Afghánistánu od našich nejbližších spojenců vážně, a o tom nelze pochybovat, tak tomu bylo jako v USA, dvacet let jste soustavně klamali veřejnost a podsouvali ji lživé informace o vývoji války v Afghánistánu. Opět jste lidem lhali. Je opravdu tak těžké říkat lidem pravdu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.12.2019 12:30:21 - Ing. Antonín Seďa
 Obecně je třeba říci, že politici by pravdu měli lidem říkat. problém je, že pokud to někteří nečiní a chovají se populisticky, pak politici, kteří pravdu hovoří, tahají za kratší konec provazu. Nemusíme chodit daleko, protože Andrej Babiš je jasným případem populisty, který veřejně opakovaně lhal. A ti politici, kteří na jeho střet zájmů a jeho lhaní upozorňovali, dnes již ve vrcholové politice nejsou. A nyní k Afghánistánu. Pokud si prohlédnete má jednotlivá vystoupení na plénu poslanecké sněmovny k zahraničním misím, tak jsem soustavně kritizoval, že ze strany Aliance neexistují měřitelné cíle, které by se mohly a měly kontrolovat. Jako poslanec sněmovního Výboru pro obranu jsem měl řadu informací, ať již z naší armády, našich spojenců, zpravodajských služeb, které ukazovaly na problémy v samotném Afghánistánu. Základním problémem, který způsobil v chápání Afghánců to, že považují Američany za vetřelce, byl "vývoz " západní demokracie a také špatně vedená strategie. Strategie, která měla za cíl vojensky porazit Tálibán, ale bylo málo snahy postavit afghánskou ekonomiku na nohy. Stratégové USA buď nerozuměli  historii či samotné společnosti nebo prostě tyto informace ignorovali. Po počátečních vojenských úspěších či po pozdější snaze PRT, došlo ke změně strategie, kdy vlastní zodpovědnost za bezpečnost a vývoj v zemi převzala afghánská vláda. Ta však měla vliv pouze v Kábulu a jeho blízkém okolí. A jak bylo vidět z tajných jednání mezi USA a Tálibánem, již řadu let se připravovala změna strategie. Nicméně již tehdy existovaly nezávislé propočty finanční potřeby pomoci afghánské vládě, aby on byla schopna vybudovat dostatek sil ANA a ANP, ktreé ukazovaly, že takové peníze nikdo dlouhodobě Afghánistánu nedá. A závěrem odpověď na Váš dotaz. Ne, není těžké říkat lidem pravdu. Nicméně je problém, že lidé pravdu slyšet nechtějí. Jsou totiž pod vlivem tolika "pravd", že vlastně sami ani neví, komu a co věřit. Proto mají v současnosti navrch takoví politici, jako je Andrej Babiš, Tomio Okamura či Václav Klaus mladší...