Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.11.2022 11:36:33 - laco

Krok vpřed či dva kroky vzad?

Poslanecká sněmovna schválila ukončení systému elektronické evidence tržeb (EET). V případě schválení senátem a s podpisem prezidenta EET přestane od roku 2023 fungovat. Je s podivem, že rušíme EET v době, kdy je trend převádět spousty operací do elektronické formy. Mnozí ekonomové tvrdí, že tímto krokem se opětovně pokřiví tržní prostředí v podnikání prostřednictvím daňových úniků a navíc státní pokladna přijde ročně o cca 13 miliard korun. Jak Vy hodnotíte tento krok poslanecké sněmovny, ovládané demokratickou pětikoalicí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.11.2022 20:13:01 - Ing. Antonín Seďa
 Nejen já, ale  řada ekonomů, Hospodářská komora i podnikatelé nesouhlasí se současnou politikou vlády a s rušením EET. A to zejména ze dvou důvodů. Tím prvním je "narovnání" konkurenčního prostředí těm slušným podnikatelům vůči těm neslušným z šedé ekonomiky. Tím druhým dlvodem je digitalizace as ní spojené snížené náklady jak podnikatelů, tal státu. A to zejména v kontrolní činnsti. Znám řadu podnikatelů, kteří si již před zavedením EET zřídili elektronické pokladny, a to zejména z důvodu evidence tržeb a stavu skladů. To vše znamená vysoké úspory nákladů. Ovšem ti nepoctiví, jejichž zastnci jsou z řad ODS, TOP09, STAN, Lidovců a Pirátů, si mohou pískat. Z8měrné snižování tržeb povede nejn ke krácení daní, ale dokonce exostují podnikatelé, kteří si chodí pro sociální dávky. Tato nespravedlnost je solí v očích nejen berních úřednků, orgánů činných v trestním řízení, ale i samotných podnikatelských svazů. A to nehledě na 13 miliard, které ve státním rozpočtu budou scházet.