Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2019 17:56:00

Prohlídky vodárenských nádrží na Žďársku prokázaly jejich bezpečnost

Prohlídky vodárenských nádrží na Žďársku prokázaly jejich bezpečnost

Významné vodárenské nádrže v Kraji Vysočina Vír a Mostiště prošly dalšími pravidelnými technickobezpečnostními prohlídkami. Tyto přehrady ležící na Žďársku jsou nezastupitelnými zdroji pitné vody pro desítky tisíc obyvatel nejen Kraje Vysočina.

Na základě výsledků měření a pozorování, která se provádějí průběžně, nebyly zjištěny závady a obě nádrže tak jsou v bezpečném a provozuschopném stavu. Nádrže Vír i Mostiště jsou z hlediska technickobezpečnostního dohledu zařazené do první kategorie, proto se na nich prohlídky provádějí každoročně.

„Prohlídky napomáhají předcházet poruchám a případných škodám. Cílem je zabránit možnosti ohrožení lidských životů a majetku v důsledku případné havárie díla a vzniku zvláštní povodně. Dohled se provádí především pozorováním a prohlídkami vodního díla, měřením jeho deformací, sledováním průsaků vody a hodnocením výsledků pozorování a měření ve vztahu k určeným mezním nebo kritickým hodnotám“, uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního, vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Vodárenská nádrž Vír na řece Svratce je významným zdrojem pitné vody i z celorepublikového hlediska. Pitná voda je z ní dodávána do brněnské aglomerace a části Kraje Vysočina. Nádrž neslouží pouze vodárenským účelům, neméně důležitý je její význam ve snižování povodňových průtoků a její energetické využití. V letošním červenci byla dokončena sanace všech sedmnácti pilířů na vzdušné straně hráze.

Z nádrže Mostiště na řece Oslavě je pitná voda dodávaná do mnoha sídel okresů Třebíč a Žďár nad Sázavou. V roce 2005 byla kvůli poruchám v těsnícím jádru hráze zahájena rozsáhlá oprava této přehrady. Zároveň byl vybudován nový systém bodů pro měření vertikálních a horizontálních posunů v koruně hráze, zapojení datových kabelů z vrtů na koruně hráze a zajištění automatizovaného sledování úrovně hladiny podzemní vod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama