Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2018 22:08:00

Studenti konzumují více ovoce a zeleniny, ale jedí nepravidelně

Studenti konzumují více ovoce a zeleniny, ale jedí nepravidelně

Výsledky průzkumu rodiče nepotěší. Středoškoláci vynechávají snídaně, vyhýbají se aktivnímu pohybu, a to není všechno.

Zajímavé výsledky o životním stylu a zdraví mladých středoškoláků v Kraji Vysočina přinesla unikátní studie, kterou si nechal vypracovat už podruhé Kraj Vysočina. „Na téměř stopadesáti stránkách jsme dostali doslova naservírovaný profil současného středoškolského studenta. Odpovídalo 960 žáků druhých ročníků z 22 vybraných středních škol. Zmíním jen tři pro mě alarmující poznatky – 45 % respondentů denně nesnídá, 63 % dotázaných pije alkohol minimálně jednou týdně a třetina už vyzkoušela kouření. Dobrou zprávou je fakt, že v obou posledních případech došlo oproti roku 2012 ke zlepšení,“ vybírá z průzkumu Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

V první řadě je důležité upozornit, že průzkum mohl vzniknout jen díky dobrovolnosti a ochotě středoškoláků sdílet informace o svém životním stylu a nechat se vyšetřit. Zpětnou vazbou bylo individuální vyhodnocení a konzultace, například s doporučením vyšetření u pediatra nebo odborného lékaře, návody k lepšímu zdravotnímu stavu nebo porovnání s limitními hodnotami.

A které hodnoty současné středoškoláky příliš netrápí? U 8 % dotazovaných byla zjištěna obezita, naopak 9 % trpí podvýživou. Při zkoušce tělesné zdatnosti bylo odhaleno, že 14 % mládeže ji má velmi špatnou, pouze desetina výbornou nebo velmi dobrou. Výrazně horší fyzička byla prokázána u dívek. Dobrou zprávou je, že roste doba, kterou mladí lidé tráví v přírodě, aktivnímu cvičení se věnuje o něco více mládež žijící ve větších městech. Od televizí a počítačů se pozornost odklonila k mobilním telefonům. Z kolonky zdraví je tu ještě jeden spíše potěšující údaj: pouze 6 % dotázaných uvedlo, že nebylo v posledních dvou letech na pravidelné preventivní prohlídce u svého lékaře, s návštěvami zubního lékaře jsou na tom studenti také dobře, navíc 81 % z nich si čistí zuby dvakrát denně.

„Zatímco oproti roku 2012 vzali studenti na milost konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, nedaří se zlepšit pravidelnost přijímání potravy. Ne všichni mladí lidé snídají. I když 40 % z dotázaných se bez snídaně do školy neobejde, stále je ještě velká skupina těch, kteří snídani neřeší, oblíbená u mládeže jsou smažená jídla a více než polovina z nich týdně konzumuje chipsy, krekry a tyčky. Z jídelníčku mladých mizí luštěniny,“ popisuje sdílené výsledky krajský radní zodpovědný za aktivity agendy Zdravého kraje Martin Hyský. A samostatnou kapitolou je alkohol, kouření a návykové látky. Třetina všech dotázaných už kouří, v případě studentů odborných učilišť dokonce polovina. Přesto studie přichází s pozitivním zjištěním, mladých kuřáků od roku 2012 ubylo, poměrně výrazně se zvýšil počet abstinentů, poklesl i počet mladistvých, kteří pijí vícekrát týdně. A pro úplnost uvádíme i informaci o sexuální aktivitě žáků 2. ročníků středních škol. Více než polovina z nich už měla alespoň jednoho sexuálního partnera, 19 % z dotázaných dokonce více než čtyři. Kondom při pohlavním styku důsledně vždy používá pouze 42 % dotázaných. A nakonec: 36 % dotázaných uvedlo, že alespoň jednou v životě bralo nějakou drogu (mimo alkohol a kouření cigaret). Každý pátý tak činil opakovaně, nejčastěji se mládež uchyluje k marihuaně, zde však oproti roku 2012 došlo k poklesu.

Analýzu životního stylu a zdraví mládeže v Kraji Vysočina postavenou na konkrétních dotazech a měření pro Kraj Vysočina zpracoval spolek Zdravá Vysočina, z.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a jihlavskými zdravotními školami. Poprvé tento průzkum kraj podpořil v roce 2012, během loňska byla sebrána nová data, tak aby mohlo dojít k porovnání stavu. Podobná analýza nemá zatím v České republice obdoby, žádný z krajů k podobnému zjišťování nepřistoupil. „Je to velká škoda, protože v tuto chvíli chybí porovnání mezi kraji. Existují sice izolované průzkumy, které odpovídají na některé z námi položených  otázek, avšak komplexní pohled na zdraví a zdravotní stav mladých studentů tu citelně chybí. Kraj Vysočina bude s výstupy průzkumu pracovat v následujících pěti letech a bude se snažit prostřednictvím různých nástrojů negativní trendy u naší mládeže eliminovat,“ upozorňuje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle Stanislava Wasserbauera ze Státního zdravotního ústavu v Jihlavě se do zjištěných pozitivních trendů průzkumu mohly příznivě promítnout i dlouholeté aktivity podporované Krajem Vysočina zaměřené na podporu zdraví mládeže a prevenci nemocí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama