Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.09.2014 14:29:50 - David Fetrle

Stojíte za premiérem?

Taky si myslíte, že sankce k ničemu nevedou? Jaké řešení navrhujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2014 23:18:48 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý večer.
Jsem dalek jednoznačného odsuzování sankcí jako takových.
Zcela jednoznačně jsem pro tvrdé uplatnění sankcí , které jsou (budou) vázány na vše, co prvoplánově souvisí se udržením či zvyšováním vojenských schopností Ruska. V této souvislosti jsem s uspokojením přivítal i rozhodnotí Francie o zrušení dodávek dvou vojenských plavidel Ruskému námořnistvu.
Pokud jde o sankce, které souvisí s běžnou vzájemnou obchodní výměnou, pak jsem mnohem opatrnější, zejména s ohledem na stav české ekonomiky, její konkurenceschopnost, zaměstnanost a budoucí problémy spojené s návratem na trhy, které jsme v minulosti s velkými obtížemi získali a které můžeme na dlouhou dobu (nebo navždy) velmi lehce a bez adekvátní náhrady ztratit.
Sankce, pokud budou uplatněny v plné šíři a tvrdosti, přispějí pravděpodobně k vítězství, které bych bez nadsázky nazval Pyrrhovým vítězstvím. Sankce jsou řešením, kde vítězství bude velmi obtížně rozpoznatelné od porážky a to bez ohledu na to, kdo sankce uplatnil a kdo byl sankcionován.
Řešeni dle mého názoru - urychlené, dostatečné a "viditelné" zvýšení vojenských schopností NATO jako celku  i všech jeho jednotlivých evropských aliančních partnerů. Je to efektivní a reálné posílení ekonomické síly zemí Evropského společenství. Je to i neodmyslitelné souběžné a velmi intenzivní diplomatické úsilí EU směrem k Ruské politické reprezentaci s cílem dosáhnout co nejrychlejší ukončení vojenských operací na Ukrajině a vytvoření prostoru pro znovu získávání vzájemného respektu a v budoucnu snad i důvěry. Je to i vytvoření dostačného politického prostoru pro vyřešení a uklidnění vnitropolitické situace na Ukrajině, nejlépe pod mezinárodním dohledem. Následovat by měla obnova ukrajinské ekonomiky s odložením úvah o přičlenění Ukrajiny k NATO.
S Ruskem se bude dle méhomínění muset pro příště jednat s mnohem vyšší mírou politické (diplomatické) citlivosti a samozřejmě i s potřebnou mírou zvýšené ostražitosti než se tomu tak v poslední době dělo, zejména ze strany EU.
S pozdravem
B. Chalupa