Ing. Dana Balcarová

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2019 20:53:00

Liknavost při plnění plánů na omezení světelného smogu ohrožuje zdraví občanů

Liknavost při plnění plánů na omezení světelného smogu ohrožuje zdraví občanů

Vláda ČR na mimořádné páteční schůzi hodnotila plnění úkolů pro omezení světelného znečištění.

 Podle plánu z března roku 2018 dostaly konkrétní úkoly Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví. Ne všechny rezorty však k plnění úkolů přistupují svědomitě.

Ministerstvo zdravotnictví za uplynulou dobu nepřišlo ani s návrhem, který by stanovil podmínky ochrany zdraví v souvislosti se světelným smogem. A Ministerstvo pro místní rozvoj, které mělo navrhnout technické požadavky na stavby, rozhodlo, že příslušnou vyhlášku změní až v souvislosti se změnou stavebního zákona, jehož paragrafované znění chce předložit až v srpnu 2021. Řešení světelného znečištění se tak odsouvá takřka na neurčito.

Světelné znečištění narušuje jak spánkový rytmus, a tím i lidské zdraví, tak i přirozený přírodní ekosystém. Zdrojem světelného znečištění jsou jak lampy veřejného osvětlení, tak světelné reklamy, poutače, ale i doprava a další zdroje nadbytečného světla. Proto požaduji podniknutí konkrétních kroků proti světelnému smogu. Odkládání řešení tohoto problému totiž znamená jen další ohrožování zdraví občanů i našeho přírodního bohatství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama