ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2010 0:20:14

Volby v čase internetu

Volby v čase internetu

Hlasování po internetu se k nám vloudilo zcela tiše - hlasujeme o Sedmi divech světa, o dívce roku, o nejlepším autě a hlasujeme docela rádi a bez komplikací. S rozmachem digitální televize to bude ještě snazší a interaktivnější.

Hlasování po internetu se k nám vloudilo zcela tiše - hlasujeme o Sedmi divech světa, o dívce roku, o nejlepším autě a hlasujeme docela rádi a bez komplikací. S rozmachem digitální televize to bude ještě snazší a interaktivnější. Jenom volby politické se u nás internetového hlasování nějak stydí.

Nevím, v čem leží ostych nebo obava změnit volební zákony - je to v tom, že když budou jednou otevřeny, že se v nich bude chtít změnit kde co dalšího nebo strach z výsledků? Problémy e-voleb do sněmovny jsou jistě složitější než hlasování o nejhezčí písničce, ale hlavně jsou dávno myšlenkově vyřešeny a vyzkoušeny:

- každý může hlasovat jakým způsobem chce, elektronicky nebo osobně - osobní hlasování má přednost. Je tedy třeba vyloučit duplicitu a zajistit, aby někdo nebyl na obou seznamech
- k tomu je třeba zabezpečit anonymní identifikaci účastníků internetových voleb a současně absolutně neporušitelnou anonymitu jeho hlasování
- každý může na internetu hlasovat kolikrát chce, počítá se poslední hlasování.

Existují i rizika jako zavirování systému, hackerský útok, pokus o vykradení dat a podobně, která se úplně vyloučit nedají, lze se jim však slušně ubránit.

Je škoda, že se tak nehlasuje už letos, účast by byla vyšší a mandát silnější a demokratičtější. E-volby umožní hlasovat lidem, kteří se jinak k volbám nedostanou nebo nechodí a navíc se motivují nejmladší voliči, aby se začali zajímat o veřejné věci. E-volby jsou víc než kdy dříve na pořadu dne, budu je prosazovat.



 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama