Ing. David Vodrážka

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2010 11:43:20

Nedělíme se na Pražáky, Brňáky, Plzeňáky, jsme a musíme být jednotní

Nedělíme se na Pražáky, Brňáky, Plzeňáky, jsme a musíme být jednotní

Nominační projev na 1. místopředsedu ODS na Kongresu

Vážené delegátky, vážení delegáti,

mnozí z vás si snad vzpomenou, že když jsem se o vaši důvěru ucházel na posledním volebním kongresu ODS, šlo mi hlavně o to, abych vás přesvědčil, že Praha nestojí proti zbytku republiky. Dokonce jsem rozepnul své sako, abych vám ukázal, že nemám ploutve a že ač Pražák, jsem člověk, jako vy.

Proč to zde opakuji? Opakuji to zde proto, že rozdělování ODS na regiony stále přežívá. Je to ale dělení umělé. Je to dělení, které nám vnucují jiní. ODS je přece jenom jedna. A to by měl být zásadní výstup tohoto kongresu. My se přece nedělíme na Pražáky, Brňáky, Plzeňáky atd. Jsme a musíme být jednotní. Pokud mě zvolíte, pak slibuji, že budu loajální k lídrovi ODS a že budu hájit zájem ODS jako celku. Ne pouze zájmy svého regionu.

Nechci tu ale mluvit jen za sebe. My potřebujeme vedení, které bude reprezentovat skutečnou ODS. Vedení, které bude umět komunikovat se všemi regiony. Vedení, které bude mít zázemí v členské základně. Nemůžeme si dovolit grémium složené ze solitérů. Musí to být vedení demokratické, zvolené na základě skutečné podpory zdola.

Já tu nebudu mluvit dlouho. Ostatně všichni víte, že rétorika není moje silná parketa a já si tu nechci na nic hrát. Nechci tu ani tvrdit, že mám na všechno hotový recept a že stoprocentně vím, jak vyhrajeme příští volby. Ale vím, jak se k tomu receptu a k tomu vítězství můžeme dopracovat. Můj program se dá shrnout do tří prostých slov: Naslouchat. Spolupracovat. Důvěřovat.

Přátelé, mi si musíme umět naslouchat. Zní to banálně. Ale za svou relativně krátkou kariéru jsem už poznal, kolik škody se nadělá tím, že spolu lidé nemluví. Že dají na to, co slyší z druhé ruky, nebo z médií. Že zbytečně podrážděně reagují na něco, co ten druhý vůbec neřekl. Nepodceňujme, kolik se toho dá dokázat prostě tím, že budeme opravdu poslouchat, co ten druhý říká. Že budeme používat alespoň mobilní telefon. Za uplynulé dva roky patřilo mezi mé povinnosti 1. místopředsedy objíždět regiony. A vím, jak je důležité, když lidem prostě lidsky nasloucháte.

Za druhé, musíme spolupracovat. Každý máme různé zájmy. Ale musíme mít na paměti, že když nedáme na první místo společný zájem ODS, nedosáhne nikdo z nás nic. A nejen zájem ODS. Ale zájem celé České republiky. Musíme i nadále spolupracovat s nejlepšími odborníky v zemi. Máme v tom náskok, který nesmíme zahodit. Náskok, kterým nám může pomoci vrátit důvěru občanů. Pokud mě zvolíte rozhodně hodlám podporovat otevřenou debatu jak uvnitř ODS, tak s nezávislými experty.

Za třetí potřebujeme více důvěry. Chápu, že mnozí jsou rozladění posledním vývojem. Chápu, že mnozí hledají viníky. Chápu, že ne každý každému v ODS věří. Ale když si nebudeme věřit, nedokážeme si ani naslouchat, ani spolupracovat. Jinými slovy, nedokážeme vůbec nic. Jestli něco pokládám za svou přednost, pak je to moje schopnost věřit ostatním. Věřím, že každý dodrží, co řekne. Věřím, že my všichni máme společný cíl. A ten cíl je jasný: obhájit naši pozici nejsilnější pravicové strany.

Neříkám, že sám vím, jak to zařídit. Ale slibuji, že když mě zvolíte, budu aktivním, loajálním a platným členem týmu, který nám vrátí šanci na vítězství. Slibuji, že budu trpělivě naslouchat ostatním, že budu spolupracovat a že budu pomáhat šíření atmosféry vzájemné důvěry. To je vše. A opakuji: ploutve nemám! Děkuji vám za pozornost.

Ing. David Vodrážka, 1. místopředseda ODS a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama