Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2015 4:31:00

Charlie Hebdo, Bataclan... na co ještě EU čeká?

Charlie Hebdo, Bataclan... na co ještě EU čeká?

Co od dnešní Unie pod tíhou všech událostí očekávám? Rázná rozhodnutí a rychlá řešení. Nekonečné politické diskuze jsou nám (obzvlášť) za současné bezpečnostní situace k ničemu.

V první řadě očekávám společný postup, a to na všech myslitelných frontách: rozhodně užší spolupráci tajných služeb jednotlivých zemí, v rámci které by byly sdíleny informace a díky níž bychom dokázali mnohem efektivněji vyhodnocovat a upozorňovat na možná rizika. Přikláním se v tomto směru také k myšlence vzniku Evropské tajné služby. Terorismus neuvažuje v intencích hranic, nemůžeme ani my. Vedle zvýšené ostrahy vnějších hranic, se tak musíme zaměřit i na vnitřní kontrolu. Pokud dnes předseda Evropské komise Juncker řekl, že schengenský prostor je v kómatu, pak nečekejme na klinickou smrt. Odpočítávání začalo...

Za naprosto logické a legitimní považuji sdílení údajů o cestujících v letecké dopravě. Monitorovat pohyb osob po kontinentu je pro nás klíčové - musíme vědět odkud do schengenského prostoru lidé přicházejí, kam cestují, proč se k nám vrací apod. A pokud se bavíme o seznamech, pak jsem zastáncem i vzniku dalšího z nich - seznamu evropských džihádistů. Mobilizaci proti radikalizaci ale musí EU začít i ve vlastních vodách - jak známo, autoři odporných atentátů z Paříže byli (alespoň z převážné většiny) rodilí Francouzi. Vedle okamžitých restrikcí považuji za podstatné, abychom s prevencí proti podobným krokům začali například už ve školních osnovách.

Od strašlivých incidentů v hlavním městě Francie uplynuly skoro dva týdny, z místa jsme se zatím nepohnuli. A namísto předvánoční atmosféry panuje v Evropě napětí posilované zprávami o raziích, zatýkání a plánovaných (zmařených) útocích. Ani dnešní diskuze v EP mě nenaplňuje přílišným optimismem - zejména proto, že jsme ji letos již jednou vedli - a to po první (lednové) sérii útoků v Paříži. Plánovaná spolupráce mezi bezpečnostními složkami, společné vyšetřovací týmy zaměřené na terorismus, organizovaný zločin a kybernetickou kriminalitu - to vše vypadá na papíře velmi dobře. Problémem je, že to na papíře pouze zůstává. I půl roku po vystřílení redakce Charlie Hebdo se dozvídáme o pohybu radikálních jedinců mezi EU a bojišti Islámského státu či černém trhu s automatickými zbraněmi (v Bruselu lze sehnat kalašnikov za tisíc euro!). Takto dle mého nevypadá razantní odpověď na ohrožení terorismem.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama