Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2021 10:53:00

Fiasko - Biden to rozhodně nebude mít snadné

Fiasko - Biden to rozhodně nebude mít snadné

Komentář k stažení vojsk NATO z Afghánistánu

 Úprk z Afghánistánu vyvolává vzpomínky na dramatický útěk posledních Američanů a jejich spolupracovníků z vietnamského Saigonu. To bylo řečí o vycvičení a vybavení afghánské armády, o minimálně tříměsíční obraně Kábulu. Všechno padlo za týden. Jakoby, dle údajů z USA, bilión dolarů, který to USA stálo, zašuměl kdesi v nenávratnu.

Asi se vynoří argumenty, že před dvaceti lety po útoku na Dvojčata v New Yorku, na Pentagon a neúspěšný pokus o útok na Bílý dům bylo nutné teroristický režim, který hlavního strůjce útoku ukrýval, rozbít. Potud dobrý. Jenže snaha udělat z Afghánistánu alespoň trochu standardní fungující zemi na celé čáře selhala. Jak se ukázalo, režim vůdce země Gháního byl větší loutkou, než by napadlo i největší skeptiky.

Oficiálně v Afghánistánu ve fázi rekonstrukce země prohrálo NATO, jenže USA to asi budou vnímat jako především svoji porážku. Už se začínají ozývat první hlasy. Biden to rozhodně nebude mít snadné.

Co však na celé věci nejvíc zaráží, je skutečnost, že vůle afghánské armády bránit svůj stát se rovnala téměř nule. To snad výzvědné služby a velení armády musely vědět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama