Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2022 10:07:00

Nevíme, mlčte a čekejte

Nevíme, mlčte a čekejte

Komentář na facebookovém profilu k jmenování Jana Graubnera pražským arcibiskupem

 Když jsem se dost výrazným způsobem vložil do zákona o narovnání vztahu mezi státem a církví, očekával jsem, že zbavena finanční závislosti na státu, se katolická církev postupně stane pro českou společnost důstojnou oporou všude, kde jí lidé budou potřebovat. Očekával jsem, že se stane oporou a podporovatelem skomírající etiky, že bude nabízet širší perspektivu života, než jen materiální přežívání, že bude výrazným pilířem české vzdělanosti a kultury. Bohužel, ne, že by se něco z toho nedělo, ale děje se toho ze strany katolické církve žalostně málo.

Oznámení o jmenování Jana Graubnera pražským arcibiskupem ukazuje na tápání a náznak, že hledání se nepodařilo. Graubner podle pravidel už za rok bude muset podat do Vatikánu papežovi rezignaci z důvodu dovršení věku 75 let. Asi bude následovat další několikaleté provizorium, jako bylo končící čtyřleté prodlužování mandátu Dominika Duky.

Česká katolická církev se nachází v krizi a ztrácí náklonnost obyvatelstva právě v době, kdy se takříkajíc láme chleba nad naší další budoucností. Zatímco světoví myslitelé už se blíží k pochopení, kudy by se měla cesta k překonání vnitřní krize euroatlantické civilizace ubírat, naši hodnostáři se mezi sebou hádají, porušují základní pravidlo svého vztahu ke světské moci a lidem se tudíž ani nenamáhají pomoci chápat nynější svět a ukazovat cesty do budoucnosti.

Alegorické vykonávání církevních obřadů a klasická pastorace už zdaleka nestačí a bude hůř. Několikasetletý potenciál osvícenství je vyčerpaný a je třeba k víře v racionální rozhodování a víře ve vědu a pokrok vrátit zpátky vnitřní duchovní rozměr člověka. Ukazuje se jasně, že nestačí rozumět světu kolem sebe, ale i světu uvnitř sebe. Lidé si neumějí povídat sami se sebou, chybí jim kritické myšlení, chybí jim schopnost třídění dat. Výsledkem je, že přebírají laciné a falešné vnější obrazy, které vnímají kolem sebe, namísto aby se rozhodovali podle vnitřních zkušeností a etických hodnot.

Tady hledejme dnešní kořeny marasmu a frustrace. Na nápravu včera bylo pozdě a další čekání jen urychluje pád do míst, kam snad nikdo nechce. Vatikán se zjevně domnívá, že si ještě můžeme počkat. Já si to nemyslím!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama