Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2021 11:36:00

Tichý zabiják už má našlápnuto

Tichý zabiják už má našlápnuto

Komentář na facebookovém profilu k vlivu inflace na bydlení

 Český statistický úřad zveřejnil data o inflaci. Partě kolem Rusnoka se už dlouho nedaří cílovat inflaci na všude žádaná 2%. Ale oněch oznámených 3.4% je hodně, i když to ještě pořád jde vydýchat.

Jenže za oponou, kterou občas někdo nesměle poodhrne a zase rychle zatáhne, už vyčkává v ekonomice známý tichý zabiják. Tím není alkohol, jako v jiných sférách ale naprosto bezprecedentní raketový nárůst stavebních nákladů. Už se objevují kolapsy malých firem, i renomované firmy nestíhají uspokojit objednávky. Omezená nabídka se potkává s velkou poptávkou, a to nevěští nic dobrého. Covid úplně rozhodil dopravu, dokonce i mnohé doly byly kvůli covidu zavřené. A tak stavebnictví prohází šokem, jehož konec je v nedohlednu. Stavební dřevo zdražilo o 160%, ocel a izolační materiály o 100%, polystyren o 83 %, klíčová betonářská výztuž o 100%.

A proč tichý zabiják zatím vyčkává za oponou? Nu, on se totiž do inflace propisuje opožděně. Spotřební koš není nastaven pro lidi investující. Ale i ta 3,4% jsou pro ekonomy vysoká, ale stavaři se ptají, proč jsou tak nízká. Nebojte, ono to dorazí a lidi bez bydlení, nebo pomýšlející na vlastní bydlení, to dorazí také. Známé "zkraťte si cestu domů" se notně všem stavebníkům protáhne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama