Ing. Hana Aulická Jírovcová

  • KSČM
  • Most
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 17:47:00

Dnešek jsem si představovala trošku jinak

Dnešek jsem si představovala trošku jinak

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k rozšíření ošetřovného

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

chtěla bych říci, že není čas na politikaření. Je čas na začátek procesu pomoci občanům České republiky a návrh na změnu nebo těch parametrů ošetřovné je první z řad dalších opatření, která nás čekají. Nikdo nedokáže definovat vývoj situace a podle toho je potřeba jednat a upravit další pomoc a podmínky občanům. Je potřeba občanům otevřeně říci, že stav nouze pravděpodobně neskončí v půlce dubna, a možná ani května, a i po zastavení šíření viru bude Česká republika další měsíce díky situacím v okolních státech uzavřena, a je tedy potřeba začít pomáhat především v zajištění ekonomické a sociální stability.

Podporujeme vládní návrh, tak jak byl předložen, a pozměňující návrhy paní Pastuchové, tzn., střídání rodičů na ošetřovném plus samozřejmě vyplácení za každý měsíc, a dále podporujeme pozměňující návrh pana kolegy Sklenáka.

Dále bych ráda upozornila, že požadujeme po vládě ČR připravit po dalším prodloužení stavu nouze, tedy po 10. dubnu 2020, zvýšení ošetřovného na 80 % průměrného výdělku, protože značná část obyvatel nemůže žít další měsíc z 60 %. Myslím si, že se na tom shodneme napříč politickým spektrem. A dále připravit legislativní úpravu na podporu i osob, které mají hlavní pracovní poměr na dohodě o pracovní činnosti a státu odvádějí odvody. Zdůrazňuji to z toho důvodu, že dnes máme předložené pozměňující návrhy, které tam mají zakomponovanou i dohodu o provedení práce, a to za KSČM opravdu vnímáme jako doplňkovou činnost, resp. příjem, protože je to omezeno především počtem hodin. Záleží nám na tom, aby lidé, kteří mají jako hlavní pracovní poměr na dohodu o pracovním činnosti a odvádějí státu opravdu ty odvody, aby se i ošetřovné na ně vztahovalo, protože jak víme všichni, samozřejmě i úlevy na OSVČ se budou řešit jak dalšími sněmovními tisky dneska, tak vládním nařízením přes Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Chtěla bych říci, že podporujeme také 13 let, tedy tu hranici, která je navržena, protože my jsme to konzultovali s pediatry a opravdu nám bylo vlastně ve všech případech potvrzeno, že nemocenskou vystavovali pro rodiče dětem mladším 13 let, těch 14 - 15, tam to potřeba nebylo. Zároveň ale vnímáme, že je potřeba zase podpořit rodiny tam, kde je nějaké zdravotní postižení, a asi se zde všichni shodneme, tak jak je vládní zákon navrhnut, že nezáleží, jestli to jsou děti, nebo dospělí.

Mě velice, nevím, jestli možná mrzí, nebo ne, ale chtěla bych říci, že dnešek jsem si představovala trošku jinak, bohužel 21 pozměňujících návrhů, které se sešly, ukazují, že i když máme tento nouzový stav, je to vlastně zásadní krize České republiky, kterou jsme si my nevymysleli, tak jsem očekávala, že bude trošku konsenzus napříč politickým spektrem, bohužel se to neděje, ale já věřím, že i při tom hlasování a tak, jak to zatím běží v Poslanecké sněmovně, že ta situace bude daleko lepší.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama