Ing. Hana Doupovcová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2012 20:28:15

Podivné priority ministra školství Dobeše

Podivné priority ministra školství Dobeše

O tristním stavu čerpání fondů EU v oblasti školství, vědy a výzkumu.

 Již téměř před rokem jsem poprvé varovala, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy není pod vedením ministra Dobeše (Věci veřejné) schopné využívat dotace z fondů EU.

Ministerstvo školství spravuje v programovém období 2007-2013 dva velké operační programy financované z fondů EU ve výši cca 111 mld. Kč. Jedná se o finanční prostředky, které mají díky dodatečným investicím do školského systému, výzkumu a vývoje výrazně posílit rozvoj ČR. Za prvních pět let sedmiletého programového období vyčerpalo Ministerstvo školství v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 5,5 procent všech finančních prostředků a v programu Výzkum a vývoj pro inovace 1,3 procenta všech zdrojů. Oba programy patří k  nejzaostalejším ze 17 programů ČR.

Tento rok se částka, kterou budeme muset z fondů EU vyčerpat, zdvojnásobí. V prosinci nám hrozí propad finančních prostředků EU v řádu desítek miliard Kč. Aby toho nebylo málo, program Vzdělávání pro konkurenceschopnost byl pozastaven. Evropská komise při svém auditu objevila četná závažná pochybení především v oblasti zadávání veřejných zakázek. A do třetice, v posledních dnech se dovídáme z médií o nesmyslných projektech, které se Ministerstvo školství rozhodlo z peněz EU realizovat. Všechny tyto projekty se pohybují ve výši stovek milionů Kč, ale českému školství rozhodně neprospějí.

Namísto toho, aby se nyní ministr Dobeš soustředil na zachraňování kritické situace svého rezortu v oblasti fondů EU, chrlí na nás neuvážené a pro rozvoj vzdělanosti naprosto nerelevantní nápady jako např. povinné polévky ve školních jídelnách či zkrácení přestávek z deseti na pět minut.

O tom, že ministr školství Dobeš není člověkem na svém místě, již nelze pochybovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama