Ing. Hana Doupovcová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2014 10:39:41

Zákon o dětských skupinách

Zákon o dětských skupinách

Mateřská škola je základem vzdělávání a každý základ by měl být kvalitní.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Také si myslíte, že…

...zákon o dětských skupinách neřeší problém předškolního vzdělávání a je pouze nouzovou alternativou pro pracující rodiče?

V 90. letech obce školky rušily a jejich budovy se prodávaly či měnily na jiné aktivity. Jesle, pro děti do tří let se zrušily až na výjimky úplně. Jenže nízká mzdová úroveň v ČR počítá s dvoupříjmovou domácností a mladé ženy jsou svými zaměstnavateli tlačeny k tomu, aby se po narození dítěte co nejdříve vrátily do práce. Mateřské školy jsou plné, soukromé školky jsou nad finačními možnostmi většiny mladých rodin, a ani babičky dnešním rodičům „nevytrhnou trn z paty“ - zvýšení věku odchodu do důchodu jim výraznou péči o vnuky neumožňuje...

Pomoci by mohlo přijetí zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Zavádí typ pravidelné péče o dítě od jednoho roku do zahájení školní docházky. Společně s rychlým návratem žen do práce by mohla být motivací i daňová zvýhodnění pro zaměstnavatele i pro rodiče a možnost čerpání peněz Evropských fondů.

Zákon o dětských skupinách však považuji za provizorní východisko reagující na dnešní situaci - připouští změkčení hygienických norem, není zde garantován vzdělávací proces a standardem není zajištěné stravování dětí. Neřeší se podstata věci, je to pouhá záplata na současný problém. Ministerstvo školství a také místní samosprávy by měly  hledat společné řešení tohoto problému. Prioritou by mělo být zajištění místa pro každé dítě ve veřejném zařízení s kvalifikovanými pedagogy a vysokými standardy.

Mateřská škola je základem vzdělávání a každý základ by měl být kvalitní.

Hana Doupovcová, senátorka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama