Ing. Ivo Bárek

Pokračujme společně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.12.2017 11:54:34 - Digi13

rozpočet

Dobrý den, proč senát neschvaluje rozpočet? Chápu, že je to tak dané, ale proč? Uvítal byste změnu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.12.2017 11:13:22 - Ing. Ivo Bárek
 Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Vláda je dle Ústavy odpovědná pouze a jen Poslanecké sněmovně (čl. 68). Poslanecká sněmovna (PS) je volena poměrným systémem, jsou v ní zastoupeny politické strany a hnutí, a v takto nastaveném systému je hlavním orgánem, který reprezentuje vůli lidu. (Do Senátu se volí většinově a mohou do něho kandidovat i nezávislí kandidáti, kteří nereprezentují žádnou politickou stranu ani hnutí). 

Vzhledem k tomu, že vláda žádá o důvěru PS a je pak při své činnosti tedy PS i odpovědná, je tak i logické, že o nakládání s financemi při plnění zákona o státním rozpočtu rozhodují v tandemu. Je asi pravdou i tvrzení, že v době, kdy se rozhodovalo o tom, jakým způsobem se bude zákon o státním rozpočtu projednávat, ještě Senát nebyl ustanoven, a proto byla tato pravomoc svěřena pouze Sněmovně. Senát vzhledem k tomu, že se nezabývá financemi, má jistou míru volnosti a nezávislosti, a to i přes to, že nerozhoduje ani o svém rozpočtu. Jeho zdánlivá slabost se tak vlastně stává jeho předností, kdy členové horní komory jsou ušetřeni nátlaků různých zájmových skupin při rozhodování o rozdělování financí. 

Dosud jsem nikdy nezaznamenal, že by někdo chtěl tento stav měnit.