Ing. Jan Bureš, DBA

  • ODS
  • Karlovarský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2012 12:43:27

Bouře nad poplatky bez argumentů

Bouře nad poplatky bez argumentů

Několik argumentů k poplatkům za vypouštěné emise.

V pátek 10. února schválila sněmovna novelu zákona o ochraně ovzduší. Proti úpravě poplatků za znečišťující látky se zvedla mediální vlna nevole, bohužel bez předložených argumentů pro obhajobu nesouhlasu s tímto přijatým řešením.

Co tedy sněmovna schválila a proti čemu se na stránkách tisku bojuje?

Pro odborníky není novinkou, že od roku 2016 u nás začne platit Evropská směrnice pro průmyslové emise, která nastavuje stropy pro znečištění a jejich překročení sankcionuje. Celá Evropa tedy bude mít stejně nastavená pravidla, za jejichž nedodržení se bude platit. Nechceme být papežštější než papež a dávat našim podnikatelům a zaměstnavatelům přísnější pravidla, než mají jejich unijní konkurenti.

V rámci přechodného období, které je do roku 2021 budou navíc znečišťovatelé platit za vypouštění tuhých znečišťujících látek a to zvýšený poplatek z 3.000Kč/t na 4.200Kč/t.

Dalším tématem jsou povolenky, které si od příštího roku budou firmy z 30% kupovat od státu v aukcích. Odhadem se takto utrží cca 3,5 miliardy korun. Zbylých 70%, které dostanou firmy od státu budou muset povinně a prokazatelně proinvestovat do ekologických opatření.

Zůstal-li by systém poplatků jak jej navrhoval původní návrh, tak by u nás platil paradoxní režim, kdy by i ten, kdo si plní svoje povinnosti a chová se šetrně platil za vypouštěné emise. A to na rozdíl od jiných zemí v Evropě.

Jde mi především o to, že je třeba také myslet na konkurenceschopnost českého průmyslu, ale je také potřeba myslet i na teplárny, které v České republice dodávají teplo bezmála čtyřem milionům našich spoluobčanů. Náklady budou v příštích letech pro průmysl, ale i pro teplárny vzrůstat. Čekají nás finanční změny a to v situaci, kdy končí 15ti leté kontrakty na výkup uhlí a jeho cena pro další léta vzroste. Navíc končí v příštím roce bezplatné přidělování povolenek. Jak už jsem zmiňoval, třicet procent povolenek se bude nakupovat v aukcích což cenu tepla také zvýší.

Abych mohl být konkrétní – nechal jsem si spočítat růst nákladů “jenom” u naší městské teplárny v mém rodném městě Ostrově, které má 17 tisíc obyvatel. Pro toto město by přijetí vládní verze, znamenalo nárůst poplatků za teplo desetinásobně, z dnešních 500 tisíc korun na 5 milionů. Tyto náklady by teplárna musela promítnout do ceny tepla pro obyvatele a takový nárůst já považuji za sociálně zcela neúnosný. V celé republice by se takové zdražení dotklo 4 miliónů lidí připojených na dálkové vytápění.

Naším cílem by mělo být nastavení podmínek pro konkurenceschopný průmysl, který plní ty nejpřísnější limity pro ochranu životního prostředí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama