Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2016 22:18:00

Novela vinohradnického zákona je nutností

Novela vinohradnického zákona je nutností

Senát PČR bude dne 30. 11. 2016 projednávat novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která byla takřka po dvou letech projednávání, konzultací s vinařskou veřejností, zástupci vinoték atd., dne 21. 10. 2016 schválena Poslaneckou sněmovnou PČR.

Ministerstvo zemědělství ČR, jako předkladatel zákona, vysvětlilo a představilo tuto novelu na několika seminářích, kterých se měli možnost zúčastnit vinaři, prodejci a dovozci vín. Ti na nich měli možnost vyjádřit své připomínky.

Celé projednávání zákona provázela bouřlivá diskuse, která v těchto dnech vrcholí. Týká se především problematiky sudového vína a jeho forem prodeje.

Poněvadž jsem byl účasten řady jednání, chci k tomuto konstatovat několik faktů.

Analýza trhu zpracovaná společností Ernst & Young dospěla k závěru, že značnou část trhu s vínem představuje tzv. černý trh ve výši minimálně 100 mil. litrů vína ročně.

Vzhledem k tomu, že se z tohoto vína neodvádí DPH, činí dle Ministerstva financí ČR daňový únik 3 – 4 mld. Kč. V současné době řeší Ministerstvo financí ČR a Celní správa ČR deset subjektů s podezřením na daňový únik DPH ve výši 500 mil. Kč.

Dle informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce navíc z proběhlých kontrol v roce 2015 nevyhovělo 34 % vzorků vín. Z velké části se jedná o vína falšovaná, u některých firem bylo zjištěno dokonce několikanásobné falšování vína. Raritou je firma, u níž byly zjištěny čtyři vzorky vína s 84 % vody. Tato vína se prodávají za nízkou cenu, například 20 Kč za litr, což je pro naše vinaře likvidační.

Z výše uvedených důvodů je tedy novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která bude tuto neudržitelnou situaci řešit, opravdu nutná.

Význam vinoték pro prodej a propagaci vín, z nichž většinu jejich majitelů řadím mezi slušné podnikatele, je nesporný, ale současný „křik" některých, bez jediného věcného argumentu, je zástěrkou v boji proti pořádku na trhu. Jak všichni víme, platí, že „potrefená husa křičí nejvíc"!

Rozumní lidé, kteří nezavírají oči před podvody prodeje vína bez dokladů, pašování desítek cisteren přes hranice a kterým jde o rozkvět našeho vinařství, se mnou budou jistě souhlasit!

Předmětná novela zákona negativně nezasáhne ani malé, ani velké vinaře, ani výrobce, naopak, zvýší poptávku po moravské surovině.

V novele zákona je povinně nařízena záklopka, která má jako označení „vlaječku". Ta pro spotřebitele jednoznačně určuje původ vína. Já osobně připomínky odpůrců tohoto řešení nechápu.

Pro tuto novelu budu (kromě výše uvedeného) hlasovat i z následujících důvodů:

– novela zákona umožňuje další výsadbu vinic, a to cca 200 ha ročně;
– drtivá většina vinařské veřejnosti ji podporuje;
– přeji si, aby na jižně Moravě byly stráně, zkrášlené vinicemi, ve kterých s plným zaujetím pracují vinaři, kteří se zaslouží „férové" podnikatelské prostředí.

Jan Hajda, senátor a předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama