Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2012 18:15:00

ČSSD podporuje vznik finanční ústavy, je ale nutná úprava parametrů

ČSSD podporuje vznik finanční ústavy, je ale nutná úprava parametrů

ČSSD obecně podporuje vznik finanční ústavy a je pro vznik Národní rozpočtové rady a zavedení dluhové brzdy.

Zástupci ČSSD se ovšem účastnili pouze některých přípravných jednání k tomuto materiálu. Vládou schválená podoba Finanční ústavy je proto v této podobě pro ČSSD nepřijatelná.

Zásadní námitky ČSSD jsou následující:

  1. Předložený ústavní zákon bude muset doprovázet prováděcí zákon, který bude definovat celou řadu důležitých parametrů pro fungování Národní rozpočtové rady a dluhové brzdy. Bylo by vhodné vědět, jak si vláda představuje tento zákon, neboť jeho podoba je důležitá pro případný souhlas ČSSD s ústavním zákonem.
     
  2. Parametry dluhové brzdy jsou nastaveny příliš nízko na úrovni veřejného dluhu 40% HDP, 45% HDP, 48% HDP a 50 procent. Představa ČSSD je, že tyto mechanismy budou nastaveny o 5 procentních bodů výše.
     
  3. Potrestání představitelů státu snížením platů o 20%, pokud veřejný dluh přesáhne 45% HDP je drakonické a zmrazení platů ve veřejných institucích by mohlo rozvrátit veřejnou správu, která se již dnes potýká s kvalitou svého fungování. Navíc vzhledem k tomu, že hranice veřejného dluhu 45% HDP bude překročena nejspíše na konci roku 2013, případně na konci roku 2014 bude následky hospodaření současné vlády a její neschopnost udělat něco pro hospodářský růst platit vláda příští a nikoliv ta současná, která svojí neschopností problém způsobila.
     
  4. Další jednání bude také vyžadovat regulace hospodaření územně správních celků a zdravotních pojišťoven.

Jakkoliv ČSSD nesouhlasí se stávajícím zněním fiskální ústavy, dalším jednáním se nevyhýbá. Otázkou samozřejmě zůstává, zda současná vládní koalice postavená na přeběhlících a rozkládaná skupinou rebelů z ODS bude konstruktivních jednání schopná.

Na závěr je třeba zmínit ještě vztah této finanční ústavy k evropské legislativě. Tato ústava v žádném případě neřeší problém, který vytvořil premiér Nečas, když odmítl podepsat spolu s předsedou vlády Spojeného království v březnu tohoto roku „Fiskální úmluvu EU“. Tato úmluva je totiž nejméně z poloviny o koordinaci hospodářských a rozpočtových politik členů EU a tento problém pochopitelně předkládaný ústavní zákon neřeší a ani řešit nemůže. Jinými slovy ČSSD v žádném případě nevidí finanční ústavu jako náhražku za nepodepsanou „Fiskální úmluvu EU“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama