Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2013 19:04:00

ODS - smutné konce dříve významné strany

ODS - smutné konce dříve významné strany

Byly doby, kdy ODS bývala sebevědomou stranou, která udávala tón české politiky. To je ovšem dávná minulost. Současná ODS je jenom stínem té bývalé, což je možné ukázat na jejich pěti selháních z poslední doby.


1.       ODS napravuje vlastní chyby
Předseda ODS Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu M. Kuba udělali v úterý 14. května 2013 tiskovou konferenci, kde se buší v prsa co udělají pro rozvoj podnikání v České republice. Již udělali! Přivedli naši zemi k hospodářskému propadu trvajícímu již 6 čtvrtletí se souhrnným propadem HDP o -2,6%. Představitelé ODS se tváří jako by od roku 2006 nebyli hlavní vládní stranou v naší zemi. Pokud tedy rok před koncem volebního období mají potřebu dramatických kroků, měli by nejprve provést sebekritiku, říci co udělali špatně a sdělit lidem, že se chystají napravit vlastní chyby! Předkládat deregulační balíček po sedmi letech vládnutí, kdy mohli odbourávat administrativní zátěž je dělaní si legrace jak z podnikatelů, tak z občanů. První krokem by totiž musela být konsolidace veřejné a státní správy a k tomu se ODS nechystá ani náhodou. A také by měli říci, že především zruší opatření škodící podnikání, které sami zavedli. Jako příklad je možné uvést zdravotní prohlídky pro všechny, i pro ty co sedí u počítače.
2.          ODS neví, zda je ve vládě či v opozici
ODS předvádí zvláštní figuru. Od roku 2006 je hlavní vládní stranou a najednou se tváří jako opozice. Místo aby jako hlavní vládní strany učinila opatření legislativního či exekutivní typu, tedy aby vládla, uchyluje se k polopartyzánským opatřením tohoto typu, že některé kroky budou konány pouze ministry za ODS a dalšími k premiérovi loajálními úředníky. Zde je třeba premiérovi a ODS jasně říci, že v normální zemi funguje vláda jako celek a ne jako sbor sólistů. Tato zvláštní činnost ODS je doprovázena agresivní rétorikou vůči opozici, jako by ta mohla, že Nečasova vláda naprosto zbytečně zavlekla naši zemi do recese srovnatelné s předluženým jihem Evropy. Navíc je patrné, že ODS se vymezuje i vůči vlastním koaličním partnerům, se kterými zjevně nechce konstruktivně jednat o svých programových záměrech. Namísto toho se předvádí v PR akcí a happeningových historkách. Takto se obvykle chová opozice a nikoliv hlavní vládní strana.
3.          ODS chce použít schéma „Husákovy děti“ na české hospodářství
Jeden z hlavních nápadů, jak posílit českou ekonomiku je nápad umožnit všem typům podnikatelských subjektů odepsat všechny nové investice v I. a II. odpisové skupině okamžitě 100% ihned po dobu jednoho roku, pravděpodobně by chtěli toto okénko otevřít od října 2013 do září 2014. Tento, pro některé líbivý nápad, svědčí o tom, že to ODS nemyslí s fiskální odpovědností vůbec vážně. Chce výrazně snížit daně bez ohledu na to, co to udělá se státním rozpočtem. Pravděpodobně spoléhá na efekt známý jako Husákovy děti. Tehdy za komunistického režimu se během 3 let narodily děti, které by se jinak narodily během 10 let, a tato věc způsobila a dosud způsobuje negativní demografické vlny bez velkého přínosu k celkovému růstu populace. Podobně by dočasné 100% odpisy investic způsobily, že investice plánované na příštích 8 let by byly provedeny během jednoho roku, možná by i před volbami 2014 došlo k mírnému oživení za cenu toho, že pak by následoval dramatický propad ve výběru daně z příjmu i v HDP. ODS je připravena přivést veřejné finance k další propadu a zanechat příští vládě nejenom zemi v hospodářském propadu, s rozvrácenou státní správou, ale ještě s rozvrácenými veřejnými financemi. Podle spolupracovníka Václava Klause Jan Stráského stála privatizace v pojetí ODS 700 mld. Kč a k nim je třeba přidat 545 mld. Kč, o které zvětšili dluh od roku 2006. Na 8 let vlády ČSSD pak zbývá zodpovědnost za 450 mld. Kč dluhu. S těmito výsledky ještě mají chlapci z ODS drzost moralizovat o zadlužování … Jinak pevně doufám, že tento nápad se dostane do politologických učebnic jako svérázný příspěvek na téma politický cyklus.
    Výše uvedené neznamená, že není možné uvažovat o odpisových stimulech pro českou ekonomiku. Nesmí být ovšem krátkodobé, musí být trvalé a necílit na 1. a 2. odpisovou skupinu, ale spíše na 3. a 4. odpisovou skupinu.
 4.          ODS se neumí přihlásit k registračním pokladnám a začíná být jako „kůl v plotě“.
ODS stále odmítá zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, které by měly zabránit daňovým podvodům za miliardy, pokud ne za desítky miliard Kč. Je jí naprosto lhostejné, že se k registračním pokladnám přihlásily na tripartitě i podnikatelské svazy, protože pochopily, že stávající nepořádek poškozuje poctivé podnikatele a umožňuje nepoctivým vnucovat své pokřivené vzorce chování zbytku společnosti. Výše uvedené však ODS nikdy nevadilo a tak není divu, že pokračují ve starých přístupech. Nad čím však zůstává rozum stát, je fakt, že odporem vůči registračním pokladnám nejsou ochotni udělat něco pro základní právo všech českých občanů, pro právo na život. 45 lidí zemřelo na otravu metylalkoholem v minulém a letošním roce. Těch českých občanů mohlo umřít méně, kdyby nebylo neschopnosti a neochoty Nečasy vlády potlačit přebujelý trh s černým alkoholem a zavést registrační pokladny. Kdybychom, měli v době metanolové krize registrační pokladny, tak jsme mohli zachránit minimálně několik životů. Ani po této kruté lekci se ODS není schopna poučit. Asi je to tím, že za v metanolovou kauzu nikdo nepřijal politickou zodpovědnost a pokud tedy není zodpovědný jeden konkrétní ministr, měl by převzít zodpovědnost předseda vlády, který je zodpovědný za mezirezortní koordinaci.
5.          ODS explicitně lže. Jako obvykle.
A nakonec, třešinka na dortu. ODS rozjela v tomto týdnu celonárodní kampaň, ve které mi podsouvá výrok, který jsem nikdy neřekl. U ODS nic překvapivého, lžou jako obvykle, lžou jako skoro ve všem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama