Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2022 15:45:00

Celkem zábavný paradox

Celkem zábavný paradox

Komentář na facebookovém profilu k oživení symbolu Václava Havla v rámci předsednictví v Radě EU

 Naprosto chápu, že vláda oživila v rámci českého předsednictví symbol Václava Havla, coby výrazný marketingově-mediální komunikační prvek (viz motto "Evropa jako úkol"). Přiznejme si (a to i ti z nás, kdo jej tzv. nemusí) že Havel dodnes funguje jako dobrá, obecně srozumitelná značka a reklama pro Českou republiku. Svým levicově-liberálním názorovým zaměřením a náklonností k zelené politice navíc naprosto zapadl a dále zapadá do současného hlavního ideového proudu EU.

Ale právě proto zde došlo k jednomu celkem zábavnému paradoxu: Vláda oprávněně bojuje na evropském poli za naše zájmy ve věci jaderné energetiky. Docílila (byt´dočasného) vítězství, kdy jádro v rámci tzv. taxonomie bylo uznáno za bezemisní zdroj, což usnadní financování výstavby dalších bloků.

Připomeňme si proto, že Václav Havel byl jedním ze zásadních odpůrců jaderné energetiky. V roce 1999 kritizoval Zemanovu vládu za rozhodnutí o dostavbě Temelína, mj. s argumenty, že pro vyrobenou elektřinu nebude odbyt a že je nutno spotřebu elektřiny naopak snižovat, ne zvyšovat. V roce 2000 dokonce prohlásil, že jeho největší chybou v úřadě bylo, že Temelínu nezabránil, a doufá, že to bude poslední jaderná elektrárna u nás.

Kdyby dnes ještě žil, asi by nám s tou taxonomií zrovna moc nepomohl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama