Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2022 7:33:00

Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí nikdo

Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí nikdo

Komentář na facebookovém profilu k rozšiřování Evropské unie

 Prezident Macron dobře ví, že ve “starých” členských zemích EU stoupá únava, či dokonce nelibost, ze zdánlivě nekonečného rozšiřování Unie. Je to drahé a posunuje to geopolitické těžiště EU ze Západu na Východ.

Na sklonku francouzského předsednictví proto Macron navrhl jakýsi mezistupeň (ve skutečnosti odklad) dalšího rozšíření jménem “European Political Community”. De facto tak oprášil 30 let starý Mitterrandův plán. České předsednictví má nyní tuto ideu rozpracovat. Přistupme k tomu konstruktivně a kreativně, může se to v budoucnu hodit.

Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí totiž nikdo. Ani kandidátský status, udělený Ukrajině a Moldově není takovou zárukou - Turecko by mohlo vyprávět. I země západního Balkánu čekají v pomyslném předpokoji již dlouhá léta.

Pořád je tedy lepší mít takový předpokoj oficiálně, coby náhradní řešení, než vyhrotit situaci až k případnému tvrdému odmítnutí žadatele. A stávající evropský establishment to řešit nebude: za 10-15 let, až přijde na řadu třeba právě Ukrajina, budou už otěže moci v EU třímat jiní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama