Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2021 12:09:00

Nové společné dluhy budou hrazeny z nových celoevropských daní

Nové společné dluhy budou hrazeny z nových celoevropských daní

Evropský parlament na probíhajícím plenárním zasedání schvaluje Nástroj na podporu obnovy a odolnosti evropských ekonomik.

 Europoslanci ODS tento nástroj nepodporují, protože kromě slibovaných dotací přináší nové společné dluhy, které budou hrazeny z nových celoevropských daní. Na tento nástroj, který je součástí velkého Plánu obnovy, má být vyčleněno 670 mld. eur, z toho zhruba polovina na granty a polovina na úvěry.

„Na skutečnou obnovu po covidu půjde jenom menší část z tohoto balíku 670 mld. eur. Pokud už se má rozdělovat, tak podle reálných potřeb jednotlivých států a regionů. Komise ale nastavila nesmyslnou podmínku investovat 34 % do zelené agendy a pětinu do digitálu, osobně přitom považuji digitalizaci ekonomiky za zásadnější. Bohužel ani ‚Národní plán obnovy‘ pro jeho čerpání, připravený českou vládou, moc naděje nepřináší,“ uvedl europoslanec Evžen Tošenovský.

„Jednoznačným minusem, který tento nástroj obsahuje, je způsob jeho financování. To má probíhat nikoli z běžných zdrojů EU, ale nově má být financován prostřednictvím dluhů splatných desítky let. Aby bylo možné tento dluh splácet, plánuje Evropská komise navrhnout nové celoevropské daně. Vzhledem ke špatné kombinaci jak příjmů, ze kterých se má nástroj platit, tak výdajů, na které má směřovat, nemůžeme vznik tohoto nástroje podpořit,“ dodal předseda klubu ODS v EP Jan Zahradil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama