Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2012 13:08:08

Šikana na hranicích pokračuje, dopravci hlásí ztráty

Šikana na hranicích pokračuje, dopravci hlásí ztráty

Systematické a diskriminační kontroly českých řidičů zejména na bavorské straně hranic porušují princip volného pohybu osob a způsobují i citelné ekonomické ztráty na straně autobusových dopravců.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil proto ve Štrasbuku podpoří apel na Evropskou komisi a Radu, aby se problémem začaly vážne zabývat.

Podle Jana Zahradila projde kontrolou německých policistů více než polovina všech autobusů s českou poznávací značkou. "Statistiky dopravců uvádějí 55,3% zastavených a kontrolovaných spojů," říká Jan Zahradil. "Tyto kontroly jsou systematické, zaměřené na české autobusy a probíhají v příhraničních oblastech. Zcela jasně tedy nahrazují hraniční kontroly, kterých jsme se zbavili vstupem do schengenského prostoru v prosinci 2007."

 Každý členský stát má podle Jana Zahradila právo na vlastní imigrační politiku i namátkové kontroly, nicméne systematičnost zásahů německých úřadů proti českým občanům jde daleko za hranici platné legislativy.

 Jan Zahradil upozorňuje i na značné ekonomické ztráty, kterým musí provozovatelé autobusové dopravy v souvislosti s pravidelnými policejními kontrolami čelit. "Někteří dopravci provozují - například ve spolupráci s Deutsche Bahn - pravidelné autobusové linky, na které následně navazují vlakové spoje. V případě zdržení musí dopravce podle evropské legislativy vyplácet odškodné nebo zajistit přenocování. Tyto diskriminační kontroly tak narušují nejen princip volného pohybu osob v schengenské zóně, ale i svobodu podnikání na vnitřním trhu Unie," dodává Jan Zahradil.

 Ing. Jan Zahradil
 člen gremia s hlasem poradním
 poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama