Ing. Jana Fischerová, CSc.

  • ODS
  • Havlíčkův Brod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2011 14:56:41

Setkání s astronautem NASA Andrew Feustelem - kladný vzor pro mladé lidi

Setkání s astronautem NASA Andrew Feustelem - kladný vzor pro mladé lidi

Poslankyně Fischerová píše o svém setkání s astronautem Andrewem Feustelem


V těchto dnech je na dvoutýdenní návštěvě kosmonaut Andrew Feustel se svojí rodinou. Pro připomenutí zmíním 19.dubna 2011, kdy se odstartoval svůj poslední let americký raketoplán Endeavour STS-134, na jehož palubě byla mimo jiné postavička českého Krtka ilustrátora Zdeňka Milera. Plyšového Krtka si vzal s sebou do vesmíru  ve svém osobním balíčku právě Andrew Feustel. S Českou republikou jeho rodinu pojí úzké vazby- mají příbuzné ve Znojmě, Brně, Praze a Plzni. Proto přijeli vyjádřit svoji náklonnost České republice celá rodina - Andrew, jeho žena Indira, synové Ari a Aden .

Měla jsem velké štěstí, že shodou  okolností jsem je doprovázela 2.srpna budovou Senátu a Poslanecké sněmovny společně se senátorem Milošem Vystrčilem,  Miroslavem Konvalinou, ředitelem Amerického centra Velvyslanectví USA v Praze  a Pavlem Suchanem z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Naše setkání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře. Po třech hodinách  velmi příjemně stráveného  času jsem se dozvěděla mnoho zajímavých věcí. V budově Senátu se sami zastavili u bysty našeho prvního československého prezidenta  Masaryka a přáli si u ní vyfotografovat.Obdivovali architekturu Valdštejnského paláce včetně vybavení interiéru. Při prohlídce Poslanecké sněmovny zaujali přítomné a nechávali se s nimi ochotně  fotografovat. Zajímali se o počty poslanců, proces schvalování zákonů a zastoupení jednotlivých regionů .

Velmi  blízká mi byla Indira, která si přála občas mluvit česky, aby si svoje znalosti v češtině procvičila. Některá slova naučila i svého manžela a syny. Tak se projevil i Andrew, když jsem se zeptala, co mu chutná z české kuchyně, odpověděl poté česky: pivo a palačinky s malinami.

Rodina Feustelova se zajímala o spoustu věcí, které se týkají života v České republice, jedním z témat byly vysoké školy s technickým zaměřením,protože zvažují  možnost studia pro své syny v Praze či Brně.

Na setkání s astronautem Andrew Feustelem a jeho rodinou nezapomenu. Jednalo se o vzácné, velmi vzdělané a přitom skromné lidi. Na základě  svých osobních zkušeností si ověřuji, že lidé, kteří jsou vzdělaní, moudří, něco v životě dokázali, bývají skromní a přátelští. Takové lidi stojí za to potkávat, podporovat a uvádět je jako vzory. Věřím, že Andrew Feustel při  svých besedách zejména s mládeží  v České republice probudí v nich inspiraci, aby měli nové kladné vzory a vynikali ve studiu technických věd. Takové lidi potřebujeme.

Jana Fischerová, poslankyně PSP ČR


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama