Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2019 11:10:07

Požár Notre Dame

Požár Notre Dame

Měděné sochy a trnová koruna jsou zachráněny

 

Chrám Matky Boží v Paříži, který obdivují milióny turistů, včera večer hořel. Střecha a věžička 850 let staré katedrály se zřítila. Čelní věže i mobiliář jsou údajně zachráněny. Videa s požárem obletěla svět.

Prezident vyhlásil mezinárodní sbírku na obnovu. Čecha znalého historie jistě napadne hned několik paralel. Střecha katedrály se v poslední době opravovala a zřejmě někde u lešení požár dřevěné konstrukce začal. Při dokončování původní budovy Národního divadla došlo v Praze k podobné tragédii. V Paříži se podařilo o 150 let později více než pětiset hasičům požár lokalizovat. V Praze budova vyhořela do základů. Nějak se zásah tehdy nepovedl.

V Paříži byla vyhlášena mezinárodní sbírka, v Praze jsme zůstali u celonárodní.

Prezident Macron měl vyhlásit návrhy na úpravy, zejména v sociální oblasti, které by reagovaly na požadavky hnutí Žlutých vest. Požár se stal vítanou záminkou k odložení avizovaného prohlášení. Protože prezident Macron je svou dosavadní praxí úzce spojen s vysokými bankovními kruhy, věřím, že právě od nich přijde pro obnovu katedrály významná podpora. Desítky miliard, které každoročně odchází z Komerční banky do mateřské Societé Générale nabízí vynikající možnost nepřímého podílu českých občanů na obnově tohoto skvostu gotické architektury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama