Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2021 21:09:00

Výstava Santini v Senátu

Výstava Santini v Senátu

Jan Blažej Santini Aichel byl český barokní architekt, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika.

 Výstavu fotografií Vladimíra Kunce na téma Santini umožnila v Senátu lidovecká senátorka Jaromíra Vítková ve spolupráci se spolkem Putování za Santinim.

„Projekt je věnován nadcházejícímu výročí 300 let od úmrtí geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Santiniho originální propracované architektonické návrhy představují velké klášterní komplexy, chrámy, kostely, kaple, velké i malé palácové stavby,“ sdělila senátorka Vítková.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v Chodbě místopředsedů Senátu 19. října 2021 a k vidění bude taktéž v rámci Dnů otevřených dveří v Senátu 28. října. Samotnou vernisáž zahájila senátorka Jaromíra Vítková společně s předsedou spolku Putování za Santinim Stanislavem Růžičkou. V hudebním doprovodu jsme si mohli poslechnout Bachovy sonáty od sestry Marie Magdaleny Fuxové. Vystavované fotografie jsou zaměřeny na interiéry a zejména vnitřní klenby Santiniho staveb.

„Santiniho stavby upoutávají vnějším vzhledem a interiéry pro akustiku a světelná vyjádření. Santini za 23 let navrhl téměř sto sakrálních palácových a hospodářských staveb. Mezi ně patří i poutní kostel Jména Panny Marie ve Křtinách, který je označován jako barokní perla Moravy. Bylo mi ctí umožnit tuto výstavu v Senátu a připomenout si tak výraznou osobnost naší architektury,“ zakončila senátorka Vítková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama